ROMANIA
Internacional 19/06/2012

El primer ministre de Romania, acusat de plagiar la seva tesi doctoral

El cap del govern romanès, Victor Ponta, ha sigut acusat de plagiar part de la seva tesi doctoral, i se suma així a tants altres alts mandataris internacionals als quals també han enxampat

Ferran Montoliu
2 min

BarcelonaEl diari alemany 'Frankfurter Allgemeine Zeitung' i la revista científica 'Nature' han publicat aquest dilluns que el primer ministre romanès, Victor Ponta, va copiar alguns paràgrafs sencers d'altres autors per a la seva tesi doctoral sense citar-los. El socialdemòcrata Ponta ha acusat el cap de l'estat, el conservador Traian Basescu, d'haver provocat les acusacions, i ha assegurat que renunciarà al títol si la investigació determina que hi ha plagi, però no dimitirà. “He fet alguna cosa des de la la meva posició de primer ministre contra els interessos de Romania? Per què he de dimitir?", ha preguntat Ponta defensant-se de les incipients peticions de dimissió.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Victor Ponta va arribar al poder després d'una moció de censura contra l'anterior govern conservador i viu una difícil convivència amb el president, de signe polític oposat. De fet, el primer ministre ha reclamat representar a finals de juny el seu país al pròxim Consell Europeu, acció que fins ara feia el president. A hores d'ara tots dos representants insisteixen que aniran a Brussel·les, on només els espera una cadira.

Antecedents de plagi

Amb les acusacions de plagi d'aquest dilluns Ponta s'afegeix a la llista de personatges públics que han hagut de batallar amb acusacions d'aquest tipus. Casos com el de Karl-Theodor zu Guttenberg, exministre de Defensa alemany, o Saïf al-Islam, fill del difunt dictador libi Muammar al-Gaddafi, han tingut un fort ressò mediàtic.

Karl-Theodor zu Guttenberg va ser acusat de plagi en la seva tesi doctoral quan era ministre de Defensa d'Alemanya. Va renunciar al títol, però les pressions el van obligar a dimitir, creant un fort daltabaix al govern d'Angela Merkel. Guttenberg va haver de suportar titulars anomenant-lo “Googleberg” o “El ministre del Copiar i Enganxar” fins que va aconseguir tancar la investigació sobre la seva tesi donant 20.000 € a una organització benèfica, acord amistós habitual a Alemanya.

L'expresident hongarès Pál Schmitt va haver de dimitir quan li van retirar el doctorat fet sobre “Anàlisi del programa dels Jocs Olímpics moderns” per plagi. El treball havia obtingut la millor nota possible, 'summa cum laude'.

L'alemanya Silvana Koch-Mehrin també va ser acusada de plagi quan era vicepresidenta del Parlament Europeu. Tot i que es van confirmar les acusacions i va perdre el seu doctorat ha seguit vinculada a diferents institucions parlamentàries europees.

Potser el cas més sorprenent ha sigut el de Saïf al-Islam, doctorat per la London School of Economics (LSE) amb un treball fet per una altra persona i plagiat de diverses fonts. En el treball firmat pel fill de Gaddafi s'assegura que “la llibertat és un dret inalienable dels individus. Un govern just ha de protegir-la a la seva Constitució i les seves lleis”. El plagi no va portar conseqüències per a Saïf al-Islam, però la vergonya va portar el director de la LSE, Howard Davis, a dimitir.

stats