Hongria
Internacional 02/04/2012

Dimiteix el president d'Hongria en ple escàndol de plagi

El president hongarès, Pal Schmitt, ha anunciat que dimitia, després que se li retirés el títol de doctor per haver plagiat la seva tesi

Efe
2 min
Pal Schmitt al parlament hongarès després d'anunciar la seva dimissió. / ATTILA KISBENEDEK / AFP

BudapestEl president d'Hongria, Pal Schmitt, ha anunciat aquest dilluns al Parlament que dimitia del seu càrrec després que se li retirés el títol de doctor per plagi. L'escàndol va sortir a la llum quan la revista 'HVG' va assegurar, al gener, que gran part de la tesi del president va ser copiada de diverses fonts, per la qual cosa la Universitat de Medicina Semmelweis de Budapest va investigar el treball i va decidir retirar-li el títol dijous passat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En el seu discurs, Schmitt ha assegurat que, atès que el seu cas ha dividit tant l'opinió pública del país i que el president "simbolitza la unitat de la nació", ha decidit dimitir. "En aquesta situació sento com una obligació acabar el meu servei i dimitir del meu mandat presidencial", ha afirmat.

Schmitt ha criticat la comissió que ha decidit treure-li el títol, tot dient que han pres la mesura sense conèixer la seva postura, i ha anunciat que apel·larà contra la decisió i que durà el cas a la justícia.

La tesi, guardonada el 1992 amb la nota de 'summa cum laude', porta per títol 'Anàlisi del programa dels Jocs Olímpics moderns'.

Schmitt va ser escollit president el juny del 2010, amb el suport de dos terços del partit conservador governamental Fidesz. Durant la seva presidència ha donat suport a la política del primer ministre, Viktor Orbán, signant lleis controvertides que han sigut criticades àmpliament per la Unió Europea i els Estats Units perquè posen traves a la llibertat de premsa i limiten la separació de poders.

Segons la legislació hongaresa, el Parlament té ara un mes per elegir el nou president.

stats