Mor en un atemptat a prop de Moscou la filla d'un aliat de Putin

Daria Dugina va morir quan una bomba va esclatar al pas del seu cotxe

ARA
2 min
Els investigadors treballen al lloc d'un presumpte atac amb cotxe bomba que ha matat Darya Durgina

BarcelonaDaria Dugina, filla d'un aliat pròxim del president rus, Vladímir Putin, va ser víctima d'un atemptat quan una bomba va esclatar al pas del vehicle que conduïa en una carretera de prop a Moscou. El seu pare, Aleksandr Dugin, és un filòsof rus ultranacionalista partidari de la intervenció russa a l'est d'Ucraïna. Segons el Comitè d'Instrucció de Rússia (CIR), l'explosió es va produir dissabte a la nit cap a les nou del vespre, hora de Moscou (les vuit del vespre a Catalunya).

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Es creu que l'objectiu de l'acció era Aleksandr Dugin, conegut com "el cervell de Putin", perquè ha estat un dels ideòlegs més influents en la política del Kremlin en els últims anys. Pare i filla havien assistit com a convidats d'honor a un festival cultural, on el filòsof va fer una conferència. Tots dos havien de tornar de l'esdeveniment en el mateix cotxe, però Dugin va decidir traslladar-se per separat a la capital russa. Els investigadors han confirmat que un artefacte explosiu va esclatar i que després el cotxe de Daria es va incendiar.

Si bé Dugin no és un funcionari de l'estat, sí que és una figura simbòlica de la política russa. La seva filosofia ultranacionalista i antioccidental s'ha convertit en la ideologia política dominant a Rússia i ha esperonat la política exterior expansionista del president Putin, sobretot a Ucraïna. Ara, l'atenció es dirigeix a qui hi ha darrere aquest atac. Denís Puixilin, el líder de l'autoproclamada república popular de Donetsk, pro-russa, ja ha culpat el govern de Kíiv. "En un intent d'eliminar Aleksandr Dugin els terroristes del règim ucraïnès han matat la seva filla", ha escrit a Telegram. Per la seva banda, el senador rus Andrei Klixas ha qualificat l'atemptat d'"atac enemic" i ha demanat portar a la justícia els seus autors materials i intel·lectuals.

Incidents com aquest encenen els nervis dels funcionaris de Moscou, sobretot arran de la sèrie d'explosions i atacs a la península de Crimea i a les regions russes pròximes a la frontera amb Ucraïna. Fins ara, la propaganda del Kremlin ha subratllat constantment que Putin ha dut la seguretat i l'estabilitat a Rússia després dels turbulents anys noranta, quan els cotxes bomba i els assassinats eren habituals. Aquest atemptat a la capital russa ha canviat l'escenari.

Kíiv nega l'atac

Mikhailo Podoliak, un assessor del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha negat aquest diumenge, en declaracions televisades, que Kíiv estigui implicada en l'atemptat. "Recalco que Ucraïna no té res a veure amb això, perquè no som un estat criminal com la Federació Russa ni som un estat terrorista," ha afirmat.

Podoliak ha afegit que Rússia ha començat a "desintegrar-se internament" i que diversos grups polítics estan començant a enfrontar-se en una lluita pel poder. Com a part d'aquesta redistribució ideològica està creixent la "pressió informativa" sobre la societat i s'està fent servir la guerra a Ucraïna com a via d'escapament, mentre que els sectors nacionalistes s'estan radicalitzant encara més.

stats