Obituari

Mor el president de l'Eurocambra, David Sassoli

El socialdemòcrata italià arrossegava complicacions des de la tardor del 2021

4 min
El president del Parlament Europeu, David Maria Sassoli, ahir a l’Eurocambra.

Brussel·lesDavid Maria Sassoli, el president del Parlament Europeu que possiblement ha viscut el conflicte català de més a prop, ha mort aquesta matinada als 65 anys, segons ha comunicat el portaveu de la institució, Roberto Cuillo, després de dues setmanes ingressat a l'hospital per complicacions greus en el sistema immunitari. Sassoli ja havia tingut problemes de salut la tardor de l'any passat degut a una greu pneumònia provocada per legionel·la, tal com havia explicat ell mateix al novembre, que el van allunyar de l'activitat parlamentària. És el primer alt mandatari de la UE que mor al càrrec.

Sota el seu mandat Oriol Junqueras, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí van ser nomenats eurodiputats. I també sota el seu mandat el líder d'ERC va haver de renunciar a l'escó. "He rebut crítiques per la meva gestió tant d'actors independentistes com de contraris a la independència", deia David Maria Sassoli (Florència, 1956) en una entrevista a aquest diari amb motiu del dia d'Europa. Se n'ha fet ressò l'eurodiputat Toni Comín, que ha recordat el paper que va tenir Sassoli a l'hora de permetre la seva entrada al Parlament Europeu. "Si el MHP Carles Puigdemont, la consellera Ponsati i jo mateix som eurodiputats és també gràcies a la seva fermesa a l'hora d'aplicar les decisions del TJUE. Ha mort un humanista i un polític honest, dels que fan Europa millor", ha lamentat Comín.

També el mateix Carles Puigdemont s'ha mostrat compungit a través de la xarxa social: "Quina pena, i quina pèrdua! No me'n sé fer a la idea. Ha estat un gran demòcrata, que ha servit amb honestedat i coratge a la millor idea d'Europa".

Com a president de l'Eurocambra, li va tocar gestionar la institució en plena pandèmia de coronavirus, quan el Parlament Europeu va adoptar un sistema de funcionament híbrid per tal de mantenir l'activitat tot i les dificultats. Com a socialdemòcrata cristià, la seva veu va contradir sovint la d'altres líders comunitaris conservadors o liberals. Per exemple, en la polèmica sobre l'alliberament de les patents de les vacunes en què el Parlament Europeu es va mostrar majoritàriament a favor, contràriament a la posició de la Comissió Europea, per exemple. "En aquesta emergència compartir les patents és una necessitat absoluta", va dir. Un dels seus últims missatges institucionals, el de Nadal, va ser una crida contundent a "combatre i erradicar" la desigualtat i la pobresa.

Periodista de formació, va ser un rostre popular de la televisió a Itàlia abans de convertir-se en eurodiputat el 2009. Des de l'adolescència va vincular-se a l'esquerra catòlica del país, seguint la tradició familiar. Es va afiliar al Partit Democràtic (PD), que el va convertir en cap de llista a les eleccions europees del 2009, quan el PD estava a l'oposició del govern conservador de l'ara també eurodiputat Silvio Berlusconi. En la seva primera legislatura com a parlamentari europeu, Sassoli va encapçalar la delegació socialista italiana.

Però no va voler quedar-se sempre entre Brussel·les i Estrasburg. Aquest socialista italià va intentar arribar a l'alcaldia de Roma el 2013, però no va aconseguir passar de les primàries, així que el 2014 va revalidar el seu càrrec com a eurodiputat i va arribar a la vicepresidència de l'Eurocambra, un càrrec que va mantenir quan el seu compatriota Antonio Tajani va ser-ne el president. Sassoli sempre es va mantenir estable dins del PD, al marge dels alts i baixos de la turbulenta política italiana. De fet, en les últimes eleccions europees, el 2019, el PD italià va patir una forta davallada i va veure com li passaven pel davant partits com La Lliga o el Moviment 5 Estrelles.

El seu relleu

Tot i això, a Europa els socialdemòcrates van continuar sent la segona força més votada, i en el repartiment de les presidències de les principals institucions europees la família va quedar-se amb el Parlament Europeu, on van col·locar novament un italià. Així és com Sassoli va substituir Tajani el 2019 al mateix temps que Ursula von der Leyen substituïa Jean-Claude Juncker. El seu nom no apareixia en la majoria de travesses, però va aconseguir el càrrec en una legislatura on la majoria parlamentària no és senzilla. Va necessitar dues rondes per ser ratificat al càrrec i amb el compromís que al cap de dos anys i mig (és a dir, aquest 2022) seria rellevat per algú del Partit Popular Europeu.

De fet, ja estava previst que la setmana que ve, en la sessió plenària d'Estrasburg, es renovés la cúpula de l'Eurocambra. Seguint l'acord de principis de legislatura, seria el torn d'un europarlamentari popular, i la maltesa Roberta Metsola és qui assumirà el càrrec si no hi ha sorpreses, malgrat que altres membres de la cambra, com l'espanyola d'Esquerra Unida Sira Rego, s'hi han presentat. Segons el reglament intern de l'Eurocambra, el vicepresident primer assumeix les funcions de president fins que es produeix el relleu. Està previst que Metsola sigui nomenada presidenta dimarts que ve, però que des d'aquest mateix dimarts assumeixi les funcions del càrrec. La mateixa Metsola ha lamentat a través de Twitter la "pèrdua d'un amic" amb la mort de Sassoli.

Les mostres de condol s'han anat produint al llarg de tot el dia per part de polítics de tot Europa, des de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, al president de la Generalitat, Pere Aragonès, o el del govern espanyol, Pedro Sánchez. En la majoria de missatges, parlamentaris i líders europeus destaquen la humanitat i l'europeisme de Sassoli. En mostra de condol, a més, les banderes europees de les seus de l'Eurocambra a Brussel·les i Estrasburg onegen a mig pal. "Volia una Unió més unida, més forta, més propera a la gent, aquest és el seu llegat i així és com el recordaré", ha dit Von der Leyen en una compareixença, en què s'hi ha referit com un "bon amic" i ha remarcat que la Unió Europea perd un "convençut europeista, un demòcrata sincer i un bon home".

També a Catalunya, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'hi ha referit en els mateixos termes: "Recordarem sempre el seu compromís europeu, progressista i demòcrata", ha piulat. Com també ho ha fet el president espanyol, Pedro Sánchez, qui ha descrit Sassoli com un "amic progressista, gran defensor dels valors europeus, que en els últims anys va treballar fermament per una UE més unida i social durant la pandèmia".

stats