Internacional 16/07/2019

Mor el religiós malalt d'Ebola a la ciutat congolesa de Goma

L'OMS es plantejarà demà si apuja l'alerta a declaració d'emergència internacional pel brot

Ara
2 min
Un sanitari totalment protegit per evitar esquitxades i contacte amb l'Ebola es prepara per entrar a l'espai dels pacients

BarcelonaTan sols 48 hores després d’arribar malalt d’Ebola a la ciutat congolesa de Goma, el pastor evangèlic ha mort aquest dimarts, segons ha informat en un comunicat el governador de la província de Kivu del Nord, Carly Nzanzu. L’home, de 46 anys, és el primer cas confirmat en una gran ciutat que afecta des de l’1 d’agost de l’any passat la regió del nord-est del país centreafricà, i ha fet que l’ONU es replantegi reavaluar l’evolució de l’epidèmia. Demà dimecres es reunirà el Comitè d’Emergència que haurà de decidir si passa a ser declarada una emergència internacional o si es manté com a qüestió regional.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El cas del religiós ha disparat l'alarma perquè Goma és una de les grans capitals congoleses amb molt de trànsit humà, afavorit perquè la proximitat amb Ruanda i el llac Kivu la converteix en un nus de comunicacions. Les aglomeracions de gent són la millor via per a la propagació de l’Ebola, que s’encomana per contacte cutani i pels fluids com sang, semen, suor i orina. Fins ara el brot a Kivu del Nord i Ituri s’havia mantingut en àrees menys poblades, tot i que, per contra, són regions amb conflictes violents oberts, cosa que dificulta l’accés als centres sanitaris i a seguir les mínimes mesures d’higiene i de prevenció, a banda que la població desconfia dels serveis públics perquè precisament els oficials i funcionaris són sovint els que infligeixen els abusos i violacions de drets.

De moment, les autoritats sanitàries tenen controlades les dinou persones que van compartir un trajecte amb autobús diumenge amb el pastor mort, que va presentar febre alta quan va arribar a Goma, sense que n'hagi transcendit l'estat.

El brot, que es va decretar l’1 d’agost del 2018, ha matat més de 1.660 persones de les més de 2.400 infectades confirmades. Fora de control, el virus va saltar a la veïna Uganda. A mitjans de juny, una dona de cinquanta anys i el seu net de cinc van morir pel virus poc després d’haver creuat la frontera i les autoritats van decidir repatriar-los, malgrat que un germà de tres anys va donar positiu. No s’han documentat més casos en aquest país.

stats