Internacional 25/10/2019

Morales guanya les eleccions a Bolívia

L'opositor Carlos Mesa crida a continuar les mobilitzacions contra el "frau electoral"

Ara
2 min
Simpatitzants i detractors d'Evo Morales s'enfronten a Santa Cruz de la Sierra, a Bolívia.

BarcelonaEl president de Bolívia, Evo Morales, és finalment el guanyador en primera volta de les eleccions presidencials al país segons les dades fetes públiques amb el 99,99% dels vots escrutats. Aquest resultat escalfarà probablement els carrers, on es mantenen les protestes contra un suposat "frau electoral" del president.

Milers de persones han sortit a manifestar-se en els últims dies per reclamar una segona volta i denunciar el que consideren una manipulació de l'escrutini, després que diumenge s'aturés el recompte quan semblava que cap dels dos principals candidats, Morales i l'opositor Carlos Mesa, obtenia prou vots per guanyar en primera volta.

Aquest mateix dijous a la nit Mesa va publicar un vídeo a les xarxes socials per demanar als seus seguidors que "es mantinguin en l'acció" de protestes i "no es desanimin". "Estem en un moment crucial de la història", hi deia Mesa, que alertava que Morales "acaba de consumar el frau".

Amb gairebé tots els vots escrutats, els resultats oficials li donen un 47,07% dels vots a Morales i un 36,51% a Mesa, de manera que el president obtindria els 10 punts de diferència sobre el segon candidat que li permeten evitar una segona volta. La llei electoral boliviana fixa que cal superar el 50% dels vots o bé obtenir-ne més d'un 40% i superar en 10 punts el segon candidat per poder proclamar-se guanyador en primera volta.

El resultat del president, que es presentava a la reelecció avalat pels tribunals del país però en contra del que diu la mateixa Constitució, que no permet que una mateixa persona estigui en el poder més de tres mandats –una disposició que va intentar canviar amb un referèndum que va perdre–, és molt és ajustat que els que havia obtingut des que va ser proclamat president el 2005. En aquelles primeres eleccions va guanyar amb el 53,72% dels vots; el 2009 va pujar fins al 64,22%, i el 2014 va obtenir un 63,36%. Totes aquelles eleccions les va guanyar també en primera volta.

A falta de la proclamació formal per part de la Junta Electoral, es preveu que els resultats oficials anunciats ahir dijous a última hora tornin a escalfar les protestes al carrer, que van portar el president a decretar l'estat d'emergència i a denunciar el que considerava un intent de "cop d'estat" de l'oposició per evitar la seva reelecció.

stats