Internacional 03/01/2019

Un "mur de dones" de 620 km per reclamar igualtat a l'Índia

Més de dos milions de dones s'uneixen a Kerala per reclamar poder entrar al temple de Sabarimala

Sònia Sánchez
3 min
Un 'mur' de 620 km per la igualtat de les dones a l'Índia

BarcelonaMés de dos milions de dones van voler encetar l’any 2019 amb una protesta històrica per reclamar "igualtat de gènere" a l’Índia. La tarda del primer dia de l'any van formar una cadena humana de 620 quilòmetres que va recórrer tot l’estat de Kerala, al sud de l’Índia, des d'un extrem a l'altre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La iniciativa, que s’ha batejat com el "mur de dones de Kerala" (#KeralaWomenWall), reivindicava el dret de les dones a entrar en els temples sagrats de l’hinduisme, tal com els va garantir una sentència del Tribunal Suprem al setembre. En concret, la tradició tenia prohibida l'entrada al temple de Sabarimala d'aquest estat de Kerala per a les dones en edat de menstruar (de 10 a 50 anys) perquè se les considera "impures" i per preservar el celibat mitològic de la deïtat a la qual està dedicada el temple, Ayyappa.

Des que l'alt tribunal indi va aixecar la prohibició, sentenciant que les dones tenien el mateix dret que els homes a entrar en tots els temples, grups d'homes havien impedit amb protestes violentes i fins i tot a pedrades que algunes dones que intentaven entrar-hi poguessin fer-ho. Finalment, l'endemà de la demostració de força femenina que va ser el "mur de dones de Kerala", dues dones van aconseguir fer història entrant al temple de Sabarimala. Això sí, escortades per la policia, quasi de matinada i marxant molt abans que arribés cap manifestant a increpar-les.

Però així com l'entrada de dues dones a Sabarimala i les protestes violentes que això va desfermar van aconseguir ressò mundial, la iniciativa de més de dos milions de dones unides per reclamar els seus drets havia passat gairebé desapercebuda als ulls del món. Els grans mitjans internacionals amb prou feines començaven aquest dijous dia 3 de gener a mencionar el gran mur de dones de Kerala, que havien omplert les xarxes socials i els mitjans indis dos dies abans.

Més de 178 organitzacions van participar en aquesta gran protesta femenina. Alguns mitjans xifraven en 5 milions la xifra final de dones que hi van participar, mentre que els més conservadors parlaven de "centenars de milers". Segons el 'Times of India', van ser entre 2 i 2,2 milions de dones. En alguns trams, la cadena tenia diverses fileres, i en certs punts fins i tot s’hi va afegir una segona cadena simbòlica com el "mur de la solidaritat” format per escriptors i altres homes activistes que els donaven suport.

En altres trams, en canvi, algunes dones van haver de suportar les pedrades d’alguns homes, però el suport del govern de l’estat a la iniciativa va permetre que es desenvolupés amb èxit. La cadena humana va durar tot just un quart d'hora, de les 4 a les 4.15 de la tarda, quan es va aconseguir completar tot el "mur" al llarg dels 620 quilòmetres que hi ha de l'extrem nord al sud de Kerala, un estat allargat que ocupa la cara oest de la banya sud de l'Índia.

La línia vermella és la distància que va unir la cadena de dones de Kerala, d'un extrem a l'altre d'aquest estat del sud de l'Índia.

"Aquest mur és una advertència a tots els que intenten privar les dones dels seus drets constitucionals, és un moment d’orgull per a Kerala”, va dir, Pinarayi Vijayan, cap de govern de Kerala i del Partit Comunista de l’Índia (CPM).

El mateix partit de Vijayan, el CPM, es va encarregar d’omplir alguns dels trams finals de la cadena, fet que va ser molt criticat pels partits de l’oposició, especialment els nacionalistes hindús que s’oposen encara a l’entrada de dones als temples indis, com és el cas del partit del primer ministre indi, Narendra Modi, el Bharatiya Janata Party (BJP).

stats