Pròxim Orient

Naftali Bennett, el deixeble multimilionari ultra que ha de desbancar Netanyahu

El líder dels colons ha de ser primer ministre amb només 7 diputats

2 min
Naftali Bennett, ahir al parlament israelià

BarcelonaNaftali Bennett, de 49 anys, ha fet pagar a preu d'or el suport dels set diputats del seu partit Yamina (en hebreu, Cap a la Dreta) al govern que ha de fer caure Netanyahu. En les setmanes que venen, si no hi ha novetats d'última hora, es convertirà en el primer ministre d'Israel, i serà el primer a portar quipà. Vinculat al nacionalisme jueu ortodox, que propugna l'expansió d'Israel per motius teològics, aquest líder de la dreta israeliana és un multimilionari que s'ha erigit en home clau. Defensa l'annexió de la majoria de la Cisjordània ocupada i assegura que crear un estat palestí al costat de les fronteres d'Israel seria un "suïcidi".

"He matat molts àrabs i no hi ha cap problema"

Com tots els polítics israelians rellevants té experiència militar, encara que no gaire exitosa. El 1996 comandava una unitat en una campanya de 16 dies contra Hezbol·là al Líban i va demanar cobertura aèria per retirar-se, en una operació que va acabar amb un centenar de civils libanesos morts. El 2013 va proclamar: "He matat molts àrabs en la vida i no hi ha cap problema", i el 2018 va amenaçar amb bombardejar el Líban fins a fer-lo tornar a "l'Edat de Pedra".

La vida de Bennett, però, és molt diferent de la dels colons que ocupen il·legalment Cisjordània. Fill d'immigrants de San Francisco, va fer una gran fortuna a Nova York amb la seva start-up tecnològica, que va desenvolupar un software antifrau. La seva dona, laica, és xef de cuina i tenen quatre fills. Va estudiar dret a la Universitat Hebrea de Jerusalem. A diferència dels seus antics aliats de la dreta religiosa, s'ha mostrat partidari dels drets LGTBI i s'ha enfrontat al pes dels rabins a l'estat.

Excap de gabinet de Netanyahu

Després d’abandonar el negoci tecnològic, va tornar a Israel i va començar la carrera política el 2006 com a cap de gabinet de Netanyahu, que va ser el seu mentor i que sempre li ha retret haver-lo abandonat. Aquesta experiència li va facilitar arribar fins al lideratge del partit Casa Jueva, un moviment ortodox que era el principal representant polític dels colons. També va liderar el Consell de Yesha, una plataforma de colònies a la Cisjordània ocupada que representa els colons. Després va ser ministre de Defensa, d'Educació i d'Economia sota diversos governs liderats per Netanyahu.

Bennett està pagant car haver rebutjat les propostes per reeditar el govern de dretes amb Netanyahu: a banda d’haver perdut un diputat, els seus seguidors s’han manifestat a la porta de casa seva i fins i tot ha rebut amenaces de mort que l’han obligat a portar escorta.

stats