"No tenim cap intenció d'atacar Polònia o Letònia": la primera entrevista de Putin a Occident des de la invasió

El periodista ultradretà Carlson Tucker ha entrevistat el president rus

3 min
Vladímir Putin i Tucker Carlson durant l'entrevista

Vladímir Putin no havia concedit cap entrevista a un periodista occidental des de l'inici de la invasió a Ucraïna. Ara, per primera vegada des de llavors, ha concedit una entrevista aun periodista nord-americà, Tucker Carlson. Però l'elecció no és casualitat: Carlson és conegut per ser un dels grans defensors de Donald Trump i va ser acomiadat de la cadena Fox News per radical, després que donés ales a les teories de la tupinada. A Espanya el periodista també s'ha posicionat políticament: se'l va poder veure al costat d'Abascal durant les protestes ultres a la seu del PSOE.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Durant l'entrevista, que s'ha emès per les xarxes socials després que cap mitjà de comunicació la volgués emetre, Carlson i Putin han conversat entre somriures. El periodista no ha fet cap pregunta que pogués incomodar el president rus i ha deixat que Putin carregués contra qui volgués i comuniqués el seu discurs sense cap rèplica ni repregunta.

Sense intencions d'anar a més

"L'OTAN intenta intimidar i espantar la seva població amb una inexistent amenaça russa", ha assegurat Putin. Així, el president rus ha assegurat que aquesta amenaça no existeix i que en cap cas tenen interès d'atacar "Polònia, Letònia o cap altre país veí". Putin, fent broma, ha afegit que "no pots triar els teus veïns, com tampoc pots fer-ho amb els teus familiars". Cal recordar que abans d'iniciar l'ofensiva contra Ucraïna, Putin també assegurava que no tenia cap intenció d'envair el país.

"Si voleu la pau, deixeu d'enviar armes"

Un altre punt que ha volgut destacar és que la pau a Ucraïna és possible. Ara bé, sempre que els Estats Units deixin d'enviar armes al país presidit per Zelenski. "Si voleu deixar de lluitar, deixeu d'enviar armes", ha dit. També ha aprofitat l'ocasió per repetir el seu mantra: la culpa de la guerra la té Ucraïna, ja que, segons ell, "van obeir les instruccions dels països occidentals per lluitar contra Rússia fins al final".

Ucraïna, un estat "artificial"

Durant l'entrevista, Putin ha tirat d'història per assegurar que Ucraïna no és un estat nació. El president ha arribat a dir que l'estat ucraïnès neix d'un programa de nativització impulsat per l'URSS que buscava promoure llenguatges i cultures nacionals. Aquests programes també es coneixen sota el nom de Korenització i van ser de les primeres polítiques nacionalistes soviètiques durant els anys 20. "Ucraïna és un estat artificial que es va formar per voluntat de Stalin", ha sentenciat. Per defensar la seva tesi, Putin ha citat referències de fins al segle XIII.

El Nord Stream i la bona sintonia entre tots dos

Encuriosit, Carlson també ha preguntat a Putin per la responsabilitat de la destrucció del Nord Stream. El president rus s'ha mostrat contundent en la resposta: "Vostès [els americans], esclar". La reacció del periodista ha evidenciat la bona sintonia entre tots dos. "Jo aquell dia vaig estar molt ocupat", ha respost Carlson entre riures. Més tard, el periodista ha preguntat a Putin per què no presenten proves que demostrin la implicació dels EUA. "És molt difícil derrotar els EUA en una guerra de propaganda. Controlen tots els mitjans de comunicació del món", s'ha defensat.

Sobre Trump

Putin també s'ha pronunciat sobre Donald Trump. El president rus ha explicat que va mantenir una bona relació amb ell mentre va ser president i ha assegurat que va ser una "ruptura refrescant". També ha assegurat que a Rússia "és molt popular".

Putin, la IA i Elon Musk

A l'entrevista també s'han tractat temes menors, com l'opinió del magnat davant dels avenços de la intel·ligència artificial. El president rus s'ha mostrat a favor del progrés, tot i que opina que la investigació genètica pot acabar convertint-se en una amenaça per a la humanitat. "Ara és possible crear un superhumà", ha dit. Davant la notícia que Elon Musk ha implantat un xip al cervell d'una persona, Putin ha assegurat que creu que "Elon Musk és imparable". Tot i això, ha assegurat que "cal arribar a un acord amb ell perquè aquests processos estiguin subjectes a certes regles".

stats