El periodista d'ultradeta Tucker Carlson, aliat de Donald Trump, anuncia una entrevista amb Vladímir Putin

Justifica la trobada per la "corrupció" dels mitjans tradicionals dels Estats Units i promet la "veritat" sobre la guerra d'Ucraïna

4 min
Tucker Carlson, des de Moscou.

LondresTucker Carlson, el conegut i polèmic periodista nord-americà d'ultradreta i aliat de Donald Trump, va confirmar ahir al vespre que és a Moscou per entrevistar el president rus, Vladímir Putin. L'anunci té lloc després de dies d'especulació sobre aquesta possibilitat. L'última vegada que Putin es va asseure amb un periodista nord-americà va ser el juny del 2021, amb Keir Simmons, de la NBC.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Carlson era un dels rostres més coneguts de la cadena conservadora Fox News, fins que va caure en desgràcia l'abril de l'any passat i va ser acomiadat per haver donat ales a la teoria de la tupinada de Biden en les eleccions del 2020. El periodista recentment s'ha manifestat a Espanya, al costat del líder de Vox, Santiago Abascal, per protestar contra l'amnistia davant la seu de Ferraz del PSOE.

Carlson va arribar a Rússia la setmana passada, i el comunicat que ha difós aquesta nit a través de la xarxa social X –abans Twitter, propietat d'Elon Musk– comença dient: "Aquesta nit som aquí per entrevistar el president de Rússia, Vladímir Putin. Aviat ho farem". No ha donat cap data concreta.

Si finalment es porta a terme, l'entrevista de Carlson serà la primera que un periodista occidental té la possibilitat de fer al líder rus des que va ordenar la invasió d'Ucraïna, aviat farà dos anys. Carlson assegura que la trobada té "riscos", però entrevistarà Putin perquè fins ara "ningú no està explicant què està passant" a la guerra d'Ucraïna.

El monòleg que ha difós, de més de quatre minuts, és un atac directe contra el president Joe Biden i, de retruc, contra els mitjans de comunicació que li poden donar suport. I també és una forma d'esperonar les aspiracions presidencials de Donald Trump. Un Trump que va patir ahir, dimarts, un nou cop judicial, quan un tribunal d'apel·lació federal va sentenciar que no té immunitat presidencial i que pot ser jutjat per la seva possible implicació en l'assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021.

Periodistes empresonats

Coincidint amb l'inici de la invasió d'Ucraïna, des del febrer del 2022 el Kremlin ha intensificat la seva croada contra la llibertat de premsa i contra qualsevol signe de dissensió. D'acord amb dades de diferents organitzacions de defensa dels periodistes, es creu que actualment almenys 19 professionals estan retinguts a Rússia, incloent-hi Evan Gershkovich, un reporter del Wall Street Journal a qui el Kremlin acusa d'espionatge, des del març del 2023.

Carlson afirma que l'entrevista no estarà editada i que es podrà veure de manera gratuïta a la seva web, Tucker Carlson Network. Posteriorment, serà emesa a través de X, "sense suprimir-la ni bloquejar-la", raó per la qual ha elogiat Musk. Amb un to que recorda el mil·lenarisme trumpista, el periodista també diu que "la majoria dels nord-americans no estan informats" sobre el que està passant a Ucraïna: "No en tenen ni idea", assegura. I com també fa Donald Trump, culpa de la ignorància en la qual viuen els americans i, en general, tot el món sota influència de la llengua anglesa els mitjans de comunicació, que "no els han dit la veritat". Així, la veritat que Carlson aspira a revelar als nord-americans i a tot el món occidental se sobreposarà al que fan, fins ara, uns "mitjans de comunicació corruptes".

"La guerra a Ucraïna és un desastre humà –diu Carlson, en l'única afirmació del seu monòleg que es pot compartir–, ha deixat centenars de milers de persones mortes. Però els efectes a llarg termini són encara més profunds. Aquesta guerra ha remodelat completament les aliances militars i comercials mundials i [...] ha capgirat l'economia mundial. El sistema d'ordre econòmic de la Segona Guerra Mundial que va garantir la prosperitat a Occident durant més de 80 anys s'està desfent molt ràpidament, i també el domini del dòlar estatunidenc. No són petits canvis, són evolucions que alteren la història, i que definiran la vida dels nostres nets", rebla.

El preu de l'entrevista

El periodista també carrega contra els seus col·legues per les entrevistes fetes fins ara al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que considera "sessions d'animació dissenyades específicament per amplificar la demanda de Zelenski perquè els Estats Units entrin més a fons en la guerra a l'Europa de l'Est i la paguin". I afegeix: "Això no és periodisme. És la propaganda del govern, una propaganda del pitjor tipus, la que mata gent. Els nostres polítics i mitjans de comunicació ho han estat fent alhora. Promoure un líder estranger com si fos una nova marca de consum. I ni un periodista occidental es molesta per entrevistar el president de l'altre país implicat en aquest conflicte, Vladímir Putin".

Amb independència del fet que fer l'entrevista pot ser l'obligació de qualsevol periodista si en té l'oportunitat, la justificació final de Carlson és un clàssic de la visió reaccionària, que comparteix amb Trump: "La majoria dels nord-americans no tenen ni idea de per què Putin va envair Ucraïna ni quins són els seus objectius ara. Mai no heu sentit la seva veu. Això està malament. Els nord-americans tenen dret a saber tot el que puguin sobre una guerra en què estan implicats, i nosaltres tenim dret a dir-los-ho, perquè som nord-americans i estimem la llibertat d'expressió. És el nostre dret de naixement. Vam néixer amb el dret de dir el que creiem, i aquest és un dret que no se'ns pot prendre, hi hagi qui hi hagi a la Casa Blanca".

Amb l'anunci, Carlson –i el trumpisme que lloa implícitament– dona un nou cop damunt de la taula a favor de l'aspirant republicà i atia més conspiracions. "Els governs occidentals faran tot el possible per censurar aquest vídeo… Tenen por a la informació. No us animem a estar d'acord amb el que Putin pot dir en aquesta entrevista. Però us demanem que la vegeu", afegeix.

stats