Estats Units

Trump no té immunitat presidencial i pot ser jutjat per l'intent d'alterar els resultats del 2020

Un tribunal d'apel·lació dels EUA determina que l'expresident té "les mateixes defenses" que qualsevol altre acusat, però encara pot recórrer la decisió

ARA
2 min
L'expresident dels Estats Units, Donald Trump.

BarcelonaL'expresident dels Estats Units Donald Trump no té immunitat i pot ser jutjat pels càrrecs que se li imputen per haver intentat alterar els resultats de les eleccions del 2020 i instigar l'assalt al Capitoli, segons ha determinat el Tribunal Federal d'Apel·lacions de Washington DC. "A efectes d'aquest cas penal, l'expresident Trump s'ha convertit en ciutadà Trump, amb totes les defenses de qualsevol altre acusat penal", argumenta el tribunal. "Qualsevol immunitat executiva que l'hagués protegit mentre era president ja no el protegeix contra aquesta imputació", afegeix.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els magistrats han rebutjat així la demanda presentada per la defensa de Trump, que argumentava que el president dels EUA té immunitat total pels seus actes mentre és al càrrec. D'aquesta manera, el candidat republicà a les pròximes eleccions estatunidenques queda més a prop d'un judici penal històric. Per aquest cas, l'expresident Trump està acusat de quatre delictes de conspiració i obstrucció pel seu paper protagonista en l'assalt al Capitoli el 6 de gener del 2021, que podrien portar-lo a passar la resta de la seva vida a la presó.

El fiscal especial Jack Smith 

Es dona per fet que la defensa de Trump recorrerà contra la decisió per elevar el cas al Tribunal Suprem. Els advocats del magnat intenten retardar al màxim els judicis pendents per evitar que coincideixin amb la cursa electoral de les presidencials del novembre. L'expresident té quatre casos penals oberts en diversos tribunals.

La decisió d'aquest dimarts arriba després que el 24 de desembre Trump demanés al tribunal d'apel·lacions que anul·lés la decisió d'un jutge d'una instància més baixa, que ja va rebutjar els arguments d'immunitat de la defensa del magnat, que argumentaven que l'acusació era inconstitucional perquè els presidents no poden ser processats per la via penal tret que siguin condemnats pel Senat. El president Trump va passar dues vegades per un impeachment, però els dos cops va ser absolt per la majoria republicana del Senat. "Sota el nostre sistema de separació de poders, el poder judicial no pot jutjar els actes oficials d'un president", apuntaven en l'al·legació, en què asseguraven que l'expresident complia amb els seus "deures oficials" i vigilava la integritat de les eleccions.

Trump lidera les enquestes de forma clara en la batalla republicana de cara a les pròximes eleccions, però la seva implicació en l'assalt al Capitoli podria acabar deixant-lo fora de la cursa electoral. Ho determinarà aquesta setmana el Tribunal Suprem, que ha de decidir si pot ser candidat o no. A principis de gener, l'expresident va recórrer davant l'alt tribunal del país contra la decisió que havia pres el Tribunal Suprem de Colorado d'expulsar-lo de les primàries republicanes d'aquest estat pel seu paper en la insurrecció del 2021. Els jutges van acceptar estudiar el cas i la seva decisió serà determinant, ja que no s'aplicarà només a Colorado, sinó a tot el país.

stats