Internacional 07/10/2016

El president de Colòmbia, Nobel de la pau 2016

El comitè noruec premia l'acord de pau liderat per Santos que ha posat fi a mig segle de guerra a Colòmbia

Ara
3 min
El plesbiscit  de la pau polaritza Colòmbia

BarcelonaEl president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, ha estat nomenat aquest divendres Nobel de la pau 2016 "pels seus esforços per acabar amb la llarga guerra civil que viu el país des de fa més de 50 anys". Una feina que va culminar el passat 25 d'agost amb la signatura d'un acord de pau històric entre el govern colombià i la guerrilla de les FARC que posava fi a un conflicte "que ha costat les vides de 220.000 colombians i ha desplaçat uns sis milions de persones", recordava el comitè noruec.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Aquest guardó vol rendir un homenatge al poble de Colòmbia i a totes les parts del conflicte que han treballat per al procés de pau", ha afirmat la portaveu del comitè del Nobel en roda de premsa, tot i que ha argumentat que se li dona només a Santos perquè "ha pres un fort lideratge en el procés com a cap del govern" que l'ha negociat. El cap de la guerrilla de les FARC, Rodrigo Londoño, conegut com a Timochenko, també estava nominat al premi.

La portaveu va admetre que el referèndum de diumenge passat a Colòmbia, en què la població va dir 'no' a l'acord de pau, genera "incertesa sobre el futur" del país i suposa "una amenaça real que el procés de pau acabi i es retorni a la guerra". Per això va voler "animar el poble de Colòmbia a seguir el camí de la pau".

Malgrat la derrota en la consulta ciutadana, Santos ha mantingut l'alto el foc i ha reiterat la seva voluntat de seguir negociant per incloure dins l'acord els que s'hi oposen políticament, sectors liderats pels expresidents Álvaro Uribe i Andrés Pastrana.

"El comitè del Nobel creu que malgrat el vot majoritari per al 'no', el president Santos ha acostat el conflicte sagnant a una solució pacífica i s'han posat les bases per a un desarmament verificable de les guerrilles de les FARC i un procés històric de fraternitat i reconciliació", diu el comunicat del premi. "Concedint el premi al president Juan Manuel Santos, el comitè del Nobel vol encoratjar els que lluiten per aconseguir la pau, la reconciliació i la justícia a Colòmbia", afegeix.

Salutació històrica entre el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, i el líder de les FARC, Timochenko

El premi Nobel de la pau 2016 s'entregarà en una cerimònia oficial el pròxim 10 de desembre i està dotat amb 8 milions de corones sueques, equivalents a uns 837.000 euros.

L'acord de pau a Colòmbia era una de les 376 candidatures que s'havien presentat aquest any per al premi -una xifra històrica- dividides en 228 persones i 148 organitzacions. Hi destacaven, entre d'altres, Edward Snowden; la defensora russa dels drets humans Svetlana Gannuixkina; l'ONG Defensa Civil Siriana, coneguda popularment com els Cascos Blancs; la veïna de Lesbos de 84 anys que acull refugiats, Emilia Kamvis; els artífexs de l'acord nuclear de l'Iran i l'exministre d'Afers Exteriors francès Laurent Fabius per l'Acord de París.

L'any passat va ser escollit el Quartet de Tunísia per la seva construcció de la democràcia en l'únic país on la Primavera Àrab ha estat reeixida. D'acord amb el testament d'Alfred Nobel, poden proposar candidats els catedràtics de facultats de dret, història i ciències polítiques, parlamentaris, guanyadors d'edicions anteriors i els membres dels tribunals internacionals, entre d'altres.

stats