Successos

L'atacant de l'escola de Belgrad tenia una llista dels alumnes que volia matar

Nou persones han mort en una massacre perpetrada per un estudiant de 13 anys del mateix centre

3 min
Professors consolen els estudiants a prop de l'escola primària Vladislav Ribnikar a Belgrad, Sèrbia

BarcelonaAlmenys nou persones han mort, vuit de les quals menors, i set més han quedat ferides en un tiroteig massiu en una cèntrica escola de Belgrad (Sèrbia), on un alumne del mateix centre, de 13 anys, ha disparat contra els seus companys i el personal docent i de seguretat. L'adult mort és, precisament, un guàrdia de seguretat de l'escola, mentre que entre els ferits hi ha almenys sis estudiants i un professor, tots ells hospitalitzats i alguns en estat crític.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'autor del tiroteig, que planejava l'atac des de fa un mes i que posteriorment ha trucat a la policia per confessar els fets, ha estat arrestat al pati de l'escola i ara s'investiguen els motius del crim, que ha tingut lloc a primera hora d'aquest dimecres i pel qual ha utilitzat almenys una pistola del seu pare. La policia ha acordonat cap a les 8.40 hores la zona al voltant del centre, ubicat al barri de Vracar, al centre de Belgrad, i fins al lloc també s'han desplaçat un gran nombre d'ambulàncies per atendre les víctimes.

El president serbi, Aleksandar Vucic, ha explicat que l'autor de la massacre serà ingressat en un departament especial d'una clínica psiquiàtrica, i ha informat que els seus pares estan detinguts. Segons el ministre de l'Interior, Bratislav Gasic, el pare ha explicat que tenia més d'una pistola i que les tenia guardades amb clau.

Dispositiu policial a Belgrad arran del tiroteig en una escola.

Segons el relat de la policia, el noi, de setè grau, ha disparat primer contra el vigilant de seguretat i tres companyes d'escola en un dels passadissos del centre i posteriorment ha entrat en una aula, on ha obert foc contra el professor i els estudiants que feien classe d'Història. Vesel Milic, cap de la policia de Belgrad, ha explicat que el tirador portava dues pistoles i diversos còctels Molotov i feia un mes que estava planificat prèviament la seva acció, segons han deduït de l'escorcoll posterior a casa seva. Havia dibuixat un mapa amb l'entrada i sortida de l'escola i hi havia marcat els seus objectius prioritaris. "Fins i tot tenia noms dels infants que volia matar i les seves classes", ha afirmat Milic.

Milan Milosevic, el pare d'un dels alumnes que era en una aula on hi ha hagut el tiroteig i que ha aconseguit escapar, ha relatat a l'emissora N1 que el tirador "primer ha disparat al professor i després ha començat a disparar a l'atzar". "Ha matat dos dels nostres amics i m'he tombat sobre d'ells perquè pensés que estava morta", ha afegit al portal Nova una de les supervivents. El docent és un dels ferits i l'alcalde de Vracar, Milan Nedeljkovic, ha explicat que els metges estan lluitant per salvar-li la vida a l'hospital. Una de les estudiants hospitalitzades, a més, està sent operada per una lesió greu al cap, de manera que no es descarta que augmentin les víctimes mortals de la tragèdia.

El pare de l'alumna que ha aconseguit salvar-se ha apuntat que el tirador "era tranquil i un bon alumne". "Fa poc que es va incorporar a la seva classe", ha afegit. Una versió que ha corroborat en declaracions a Reuters una estudiant que coneixia l'autor de la massacre, a qui ha definit com a "silenciós": "Semblava agradable i tenia bones notes. No sabia molt d'ell, no estava tan obert a tothom. Mai hagués esperat que això podia passar", ha dit. El ministre d'Educació, Branko Ruzic, ha declarat tres dies de dol nacional a partir d'aquest divendres.

Crida a un major control de les armes

Tot i l'excepcionalitat del succés, el Sindicat de Treballadors d'Educació de Sèrbia ha denunciat un creixent clima de violència a les aules i ha fet una crida a reforçar els controls d'armes. "Tots hauríem de preguntar-nos honestament com hem arribat [...] al punt en què un menor dispari a matar", assenyala en un comunicat.

Hores després, el president serbi s'ha manifestat en la mateixa línia. En un discurs televisat, Vucic ha proposat limitar les llicències d'armes i rebaixar l'edat penal als 12 anys. El president també ha proposat al govern una moratòria de dos anys per a l'emissió de noves llicències per a la possessió d'armes.

Els tirotejos massius són estranys a Sèrbia, on hi ha una legislació molt restrictiva amb les armes, però també hi ha molt armament il·legal al país procedent de les guerres dels Balcans, a la dècada dels 90. El tiroteig més mortífer des de llavors va tenir lloc el 2013 al poble de Velika i va deixar una quinzena de persones mortes. El tirador, com en la resta dels casos registrats, era major d'edat.

Ambulàncies i agents de policia bloquejant un carrer prop de l'escola primària Vladislav Ribnikar a Belgrad, Sèrbia.
stats