Internacional 28/01/2022

Una nova intervenció de Scotland Yard retarda encara més l'informe sobre el Partygate

Hi ha confusió i acusacions d'encobriment contra la policia metropolitana

2 min
Un cartell electrònic preveu el percentatge de probabilitats que Johnson estigui fora de Downing Street abans de finals d'any

LondresLa policia metropolitana de Londres ha demanat aquest divendres a la funcionària de l'estat Sue Gray que en el seu informe sobre l'escàndol del Partygate a Downing Street faci les "mínimes" referències a les vuit festes que la força també investiga per indicis de criminalitat.

Encara que Scotland Yard ha aclarit que no pretén aturar-ne la publicació, a la pràctica el que fa és impedir que les proves potencialment més perjudicials en contra de Boris Johnson no puguin sortir a la llum pública; almenys per ara. La petició ha agafat per sorpresa la classe política de Westminster, especialment l'oposició. Scotland Yard ha embolicat encara més la troca d'un grotesc serial sense final previsible de moment. I ho ha fet de manera incomprensible, perquè quan dimarts va anunciar l'obertura de la seva pròpia investigació no va indicar en cap cas que calgués preservar cap dada.

Resulta, doncs, impossible saber ni quan es publicarà l'informe ni quin serà el contingut exacte quan vegi la llum, o ni tan sols si Gray acceptarà que vegi la llum pública tal com li ha demanat Scotland Yard. Si a començament d'aquesta setmana semblava que les conclusions de Sue Gray –una de les més altes funcionàries de l'escalafó de l'administració britànica– es coneixerien a tot estirar dimecres, ara per ara l'afer sembla als llimbs. Mentrestant, Johnson guanya temps i fa tota mena d'esforços per apaivagar els ànims dins del grup conservador i perquè el Partygate caigui dels titulars.

El centre de la tempesta

Al centre de la tempesta hi ha també la número 1 de Scotland Yard, la comissionada Cressida Dick. Se l'acusa d'haver arribat tard i a destemps a la investigació, mentre milers de ciutadans han hagut de pagar multes per violar les lleis anticovid; i també, amb la intervenció d'aquest divendres, d'haver afavorit conscientment els interessos de Downing Street.

La publicació de l'informe és clau per aclarir el futur de Boris Johnson i per deixar enrere la paràlisi política que viu el país. Molts parlamentaris conservadors n'esperen les conclusions per decidir si tiren endavant o no una moció de confiança contra el premier.

Christopher Chope, diputat conservador, ha llançat aquest divendres una dura acusació contra Scotland Yard des del Parlament. "Pensava que era aquesta cambra qui demanava responsabilitats al govern per les seves polítiques i no la policia metropolitana. No hi ha cap raó perquè la policia metropolitana pugui demanar a Sue Gray que no publiqui el seu informe de manera esmenada en benefici del primer ministre, que ha ordenat la investigació. Sembla que la policia metropolitana està usurpant les funcions d'aquesta Casa i està interferint en els afers d'estat".

stats