GUERRA A L’EST
Internacional 14/09/2014

Obama sanciona Gazprom i la tensió amenaça l’alto el foc a Ucraïna

Ara
2 min

BarcelonaEls Estats Units han sancionat el gegant energètic rus, Gazprom, per la política de Moscou a Ucraïna. Seguint els passos de la Unió Europea, que dijous va aprovar més penalitzacions contra Moscou, l’administració Obama va posar en el punt de mira de la setena ronda de sancions -que també afecta el sector públic de Defensa i el principal banc rus- el conglomerat energètic i, sobretot, la seva filial d’explotació petroliera, Gazprom Neft.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les restriccions dels Estats Units i Europa arriben una setmana després que el govern de Kíev i els separatistes pro-russos acordessin un fràgil alto el foc a les regions de l’est. Tant Brussel·les com la Casa Blanca s’han mostrat disposats a revisar-les aquest mes en funció de com evolucioni la situació sobre el terreny.

L’exèrcit ucraïnès va anunciar ahir que havien repel·lit un atac dels rebels pro-russos a l’aeroport de Donetsk. La premsa internacional destacada va informar de tirotejos dissabte al matí a la zona, controlada per les forces governamentals malgrat les victòries dels separatistes a la resta de la ciutat.

La violència amenaça l’alto el foc pactat el 5 de setembre i els missatges polítics pugen de to: el primer ministre ucraïnès, Arseni Iatseniuk, va acusar ahir Rússia de voler “eliminar” el seu país i d’intentar “restaurar” la Unió Soviètica. Kíev insisteix que l’OTAN és l’única força capaç de protegir-los de l’amenaça de Moscou. Per la seva banda, el cap de la diplomàcia russa, Serguei Lavrov, va negar ahir que el Kremlin intenti crear una “zona de seguretat” a l’est del país, i va assegurar que Rússia vol que Ucraïna sigui un país “pròsper, neutral i amic”. Moscou denuncia que els Estats Units volen “obligar Europa a comprar gas nord-americà, més car”.

stats