Internacional 18/03/2016

El principal sospitós dels atemptats de París, detingut a Brussel·les

França demanarà l'extradició de Salah Abdeslam que ha estat ferit d'un tret a la cama quan el detenien. Hi dos còmplices més arrestats

Sònia Sánchez
2 min

BarcelonaLa policia belga ha aconseguit finalment arrestar el criminal més buscat d'Europa. Salah Abdeslam, considerat el cervell dels atemptats de París del novembre, ha estat ferit i detingut durant una batuda policial al barri de Molenbeek, al nord-oest de Brussel·les, amb dues persones més.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Abdeslam s'havia atrinxerat aquesta tarda de divendres al número 79 del carrer Quatre Vents, i segons algunes informacions, hauria rebut un tret a la cama abans de ser detingut. En la macrooperació policial, durant la qual s'han sentit diversos trets, s'ha detingut Abdeslam i dos còmplices, segons han explicat aquesta nit el president de França, François Hollande, i el primer ministre belga, Charles Michel, en una roda de premsa conjunta.

El principal sospitós dels atacs de París, ferit i detingut en una batuda policial a Brussel·les

Hollande ha anunciat que França demanarà l'extradició d'Abdeslam per tal de ser jutjat en aquest país i ha alertat que aquesta detenció és "etapa important" però no és "la definitiva" en la lluita contra el terrorisme. El president francès ha explicat que sospita que la xarxa terrorista que va atemptat a França és "molt més nombrosa del que ens vam pensar" i té ramificacions "a diferents països".

Els dos mandataris han hagut d'abandonar d'urgència la reunió de la Unió Europea sobre la crisi dels refugiats per atendre l'evolució de la nova operació policial, que posa fi a prop de quatre mesos de recerca policial per trobar el principal sospitós dels atacs de París, reivindicats per l'Estat Islàmic i que van deixar 130 morts.

"L'hem atrapat"

El principal sospitós dels atacs de París, ferit i detingut en una batuda policial a Brussel·les

La batuda tenia com a objectiu capturar Abdeslam, després que aquest mateix divendres la fiscalia ha confirmat que s'havien trobat les seves empremtes i restes del seu ADN al pis escorcollat per la policia belga dimarts passat, al barri de Forest, al sud-oest de Brussel·les. En aquella operació, la policia va abatre un dels sospitosos, mentre que dos més van aconseguir fugir, tot i que no està confirmat que una d'elles fos Abdeslam.

La persona morta dimarts ha estat identificada com a Mohamed Belkaïd, un algerià de 35 anys que vivia de manera irregular a Bèlgica i que havia estat fitxat per la policia per un robatori el 2014. "Al costat del seu cos s'hi va trobar una kalàixnikov, un llibre salafista i una bandera de l'Estat Islàmic", ha explicat un portaveu de la fiscalia belga.

Segons el fiscal, "molt probablement" Belkaïd va ser un dels còmplices logístics dels atacs de París, que feia servir el nom en clau de Samir Bouzid, la persona a qui els terroristes de París van enviar el seu últims SMS abans d'atacar la sala de festes Bataclan, dient "ja hem sortit, estem venint".

stats