Internacional 08/06/2019

L'oposició del Sudan denuncia una onada de detencions a mans de la junta militar

Diversos dirigents han sigut arrestats després d'haver participat en reunions de mediació

Efe
2 min
El primer ministre etíop Abiy Ahmed (dreta) es reunia amb representants de l'oposició divendres 7 de juny.

KhartumL'oposició sudanesa ha denunciat aquest dissabte la detenció de diversos dirigents després que s'haguessin reunit amb la delegació etíop que és al país per intentar mediar amb la junta militar. Dilluns l'acampada que el moviment popular mantenia davant la seu del ministeri de Defensa va ser brutalment desallotjada per les milícies amb un balanç de més d'un centenar de morts i mig miler de ferits de bala. La repressió va seguir la vaga general convocada al país per exigir que els militars cedeixin el poder a un govern civil després de l'enderrocament del dictador Omar al-Baixir.

El Moviment Popular d'Alliberament del Sudan, liderat per Malik Agar, ha assegurat que el seu secretari general, Jamis Yalab, i el seu portaveu, Mubarak Erdol, van ser detinguts després de reunir-se amb el primer ministre etíop, Abiy Ahmed, en el marc d'aquests esforços perquè es reprenguin les negociacions sobre un govern de transició.

En un comunicat, el Moviment va assegurar que els dos homes van ser detinguts per efectius de les forces de seguretat que es van negar a revelar a quin cos pertanyien i que van propiciar "cops, insults i amenaces" a Yalab i Erdol.

Així mateix, va responsabilitzar directament la junta militar que dirigeix el país del seu benestar i va destacar que l'anomenat Consell Militar Transitori cada vegada més "s'alimenta de matar, aturar i terroritzar els ciutadans".

Fa pocs dies va ser detingut també el vicepresident del Moviment, Iàsser Arman, després que es reunís amb el comitè polític de la junta militar per abordar el procés de pau en la transició.

Al mes d'abril el Moviment Popular d'Alliberament del Sudan / Sector Nord (MPLS-N), sota el lideratge d'Abdelaziz Adam al-Helu, va anunciar un alto el foc unilateral de tres mesos als estats de Kordofan del Sud i Nil Blau, al sud del país, després que l'exèrcit prengués una mesura similar.

El grup, que es va rebel·lar contra el govern de Khartum, es va dividir el març del 2018 en dos braços, un encapçalat per Agar i un altre per Al-Helu, que ara participen en l'etapa de transició a la plataforma opositora Forces de la Llibertat i el Canvi.

D'altra banda, un membre de l'equip negociador d'aquesta coalició, Jalid Omar, va informar ahir que les forces de seguretat també van detenir un membre del seu equip, Mohammad Ismat, després de la trobada amb Ahmed.

L'Associació dels Professionals Sudanesos, que agrupa sindicats opositors i és un integrant destacat de les Forces de la Llibertat i el Canvi, ha denunciat una "campanya frenètica" de detencions de polítics, activistes i revolucionaris. En un comunicat, ha assegurat que disposa d'informació sobre detencions i desaparicions forçoses a mans de "les milícies dels aparells de seguretat" i en responsabilitza la junta militar.

Va detallar que entre els detinguts hi ha funcionaris de l'aeroport, de bancs i de l'empresa d'electricitat, per dissuadir aquests treballadors d'adherir-se la "desobediència civil" convocada per l'oposició en resposta a la repressió violenta dels manifestants d'aquesta setmana.

stats