Internacional 01/02/2016

Un opositor rus, en el punt de mira (literalment)

El president de Txetxènia, Ramzan Kadírov, publica a Instagram un vídeo en què s'enfoca amb un rifle un polític crític amb el Kremlin

Ara
2 min

BarcelonaEl president de la república de Txetxènia, Ramzan Kadírov, ha publicat aquest dilluns al seu compte d'Instagram un vídeo en què es veu l'opositor rus Mikhaïl Kassiànov a través del punt de mira d'un rifle de franctirador. "Kassiànov ha anat a Estrasburg a demanar diners per a l'oposició russa. Qui no ho ha entès, ho entendrà!", diu el missatge que acompanya el vídeo. A les imatges, apareix Kassiànov parlant amb un altre home i caminant, mentre la mira telescòpica els segueix.

Es tracta d'"una amenaça directa d'assassinat contra una personalitat pública, tal com recull el codi penal de Rússia", ha reaccionat Kassiànov, exprimer ministre rus i en l'actualitat president del partit liberal Parnas. Amb tot, ha anunciat que segurament presentarà una denúncia contra el líder txetxè, i ha subratllat que espera una reacció del president rus, Vladímir Putin. "Putin és el garant de la Constitució i a més dirigeix a les forces de l'ordre del país. Per tant, no pot deixar sense reacció aquestes accions anticonstitucionals de governadors regionals", ha subratllat. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha assenyalat que "s'analitzarà" la publicació de Kadírov abans de donar una resposta.

Fa dues setmanes, Kadírov ja va protagonitzar una polèmica quan va titllar de "traïdors" i "enemics del poble" als opositors russos en un article publicat al diari 'Izvestia'. Segons va dir, alguns representants de les autoritats russes "coquetegen amb aquesta colla de xacals (els opositors liberals) quan consideren una amenaça contra ells qualsevol crítica i crida a complir la legislació russa". "Aquells que diuen a dialogar amb els xacals que somien destruir el nostre Estat podrien no lliurar-se de la pudor que acompanya els gossos covards", va escriure el líder txetxè. El Consell dels Drets Humans adjunt a la Presidència russa estudia demandar Kadírov en considerar que les seves crítiques a l'oposició podrien ser anticonstitucionals.

stats