Internacional 29/01/2020

Els palestins responen que el pla de Trump és "la bufetada del segle"

El govern d'Abbas i les faccions islamistes s'uneixen per expressar el rebuig al projecte

Eugeni García Gascón
2 min
El president palestí, Mahmud Abbàs, a la dreta, respon al "pla del segle" de Trump durant una cimera a Ramallah.

JerusalemEls líders palestins han coincidit per una vegada adoptant una posició conjunta contra "l'acord del segle" del president dels Estats Units, Donald Trump, i han deixat de banda les seves profundes diferències. Totes les faccions han denunciat amb una sola veu una iniciativa que han qualificat de "vergonyosa" i completament sotmesa als interessos d'Israel. Les possibilitats que prosperi el pla són inexistents, afirmen.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els mitjans de comunicació locals han coincidit en assenyalar que el motiu pel qual l'acord de Trump s'ha anunciat precipitadament no té res a veure amb un desig genuí de resoldre el conflicte, sinó amb la situació personal, i sobretot judicial, dels dos mandataris que l'han elaborat, el president Trump i el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. Trump s'enfronta a un impeachment i Netanyahu està imputat per suborn i frau.

El president palestí, Mahmud Abbas, ha dit que no es tracta de l'"acord del segle" –com l'ha qualificat Trump–, sinó de la "bufetada del segle". "Diem mil vegades no, no i no a l'acord del segle", ha recalcat davant nombrosos líders reunits a Ramal·lah aquest dimarts a la nit, una reunió a la qual també van ser convidats representants de Hamàs i de la Jihad Islàmica, malgrat que aquests grups són boicotejats sistemàticament per la direcció palestina.

Abbas ha assegurat que el pla "no es durà a terme": "El nostre poble l'enviarà a la paperera de la història". Comparteixen la posició no només les formacions palestines, sinó també el conjunt de la població de la Franja de Gaza i de Cisjordània. Malgrat això, i que s'han convocat protestes als territoris ocupats, la impressió és que els palestins estan cansats de sortir al carrer perquè, es queixen, les seves mobilitzacions no tenen cap repercussió per a Israel, els Estats Units o la comunitat internacional.

Els palestins responen que el pla de Trump és "la bufetada del segle"

"Hem escoltat els discursos del president Trump i del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, parlant sobre la 'bufetada de la història'. Si Déu ho vol, els hi respondrem colpejant-los nosaltres amb bufetades", ha afirmat Abbas. "Jerusalem no està en venda" i "els drets del poble palestí no estan en venda ni per ser regatejats", ha insistit.

"Pensen que acceptarem un estat [palestí] sense Jerusalem? Això és impossible per a cap palestí o àrab, ja sigui un nen musulmà o cristià, ningú ho acceptarà", ha afegit. Tot i això, entre molts palestins s'observa un clar descontentament perquè consideren que els països àrabs no han reaccionat amb prou determinació contra "l'acord del segle". "Els palestins estem decidits a lluitar contra el terrorisme, però el món ha d'entendre que el nostre poble té dret a viure. Diem al món: no som un poble terrorista i mai ho serem", ha afegit Abbas.

Entre els palestins hi ha un consens total a l'hora de fer front a l'últim pla de pau, en part a causa de les mesures que l'administració nord-americana ha pres unilateralment en els últims tres anys: ha reconegut Jerusalem com a capital d'Israel i la sobirania israeliana sobre els assentaments jueus il·legals, ha suprimit l'ajuda econòmica als palestins i ha tancat la seva representació diplomàtica a Washington. Tot això abans d'anunciar aquest dimarts el fatal "acord del segle".

stats