Europa
Internacional 12/09/2021

El Papa fa una crida a acollir els immigrants davant d'Orbán

El primer ministre hongarès demana al pontífex que no deixi morir "l'Hongria cristiana"

2 min
El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, saludat el papa Francesc, aquest diumenge a Budapest

SabadellEl papa Francesc ha llançat aquest diumenge un missatge a favor de l'acollida dels immigrants i de solidaritat amb els més necessitats. Ho ha fet durant una breu visita a Hongria i davant del primer ministre del país, Viktor Orbán, que ha fet de la lluita contra la immigració un dels pals de paller de la seva política ultranacionalista i ultraconservadora.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després d'oficiar la missa de clausura d'un congrés eucarístic en una plaça al centre de Budapest, Francesc s'ha dirigit a les més de 100.000 persones (segons les autoritats locals) que hi havien assistit, entre les quals hi havia Orbán i la seva dona. Prenent com a referència la creu, símbol del cristianisme, el Papa ha dit: "El sentiment religiós és la saba d'aquesta nació, tan unida a les seves arrels. Però la creu, plantada a terra, a més de convidar-nos a arrelar bé, també eleva i estén els braços cap a tothom. Exhorta a mantenir fermes les arrels, però sense tancar-se; a recórrer a les fonts, però obrint-nos als assedegats del nostre temps. El meu desig és que sigueu així: fonamentats i oberts, arrelats i respectuosos".

Abans d'aquest acte, el pontífex s'havia reunit durant 40 minuts amb Orbán i el president d'Hongria, János Áder. En aquesta trobada, el primer ministre ha demanat a Francesc que "no deixi que l'Hongria cristiana mori", segons ha explicat ell mateix a través de Facebook. La setmana passada, durant una visita a Eslovàquia, Orbán va dir que els migrants que arriben actualment a Europa "són tots musulmans", la qual cosa, en la seva opinió, posa en risc els fonaments cristians del continent. Segons un comunicat del Vaticà, a la reunió amb els líders hongaresos s'han tractat qüestions com el paper de l'Església al país o la defensa de la família, però no s'ha parlat sobre immigració.

Contra l'antisemitisme

La visita del Papa a Hongria ha durat tot just unes hores, la qual cosa s'ha interpretat com un gest per marcar distàncies amb les polítiques d'Orbán. Abans de marxar del país (en direcció a Eslovàquia, on s'estarà fins dimecres), el cap de l'Església catòlica ha mantingut una trobada amb el consell ecumènic i amb representants de la comunitat jueva hongaresa, durant la qual ha alertat sobre "l'amenaça de l'antisemitisme", que "encara volta per Europa i per altres llocs". "Aquesta és una metxa que no hem de deixar que s'encengui, i la millor manera d'aconseguir-ho és treballar junts i promoure la fraternitat", ha afegit el Papa.

Més de 400.000 jueus hongaresos van ser assassinats durant l'Holocaust, i actualment el col·lectiu està format per unes 100.000 persones. Orbán ha sigut acusat en diverses ocasions de promoure l'antisemitisme, cosa que ell ha qualificat d'"absurda".

Regalen al Papa el llibre 'Mujeres, Afganistán'

Durant el viatge en avió cap a Budapest, la periodista de l'agència Efe Cristina Cabrejas ha regalat al Papa el llibre Mujeres, Afganistán, obra de la periodista de l'ARA Mònica Bernabé i el fotoperiodista Gervasio Sánchez. "Perquè l'oblit i la indiferència fan més mal. Per no oblidar-les", ha dit Cabrejas a Twitter per justificar l'elecció de l'obsequi.

stats