Abusos a l'Església

El papa emèrit Benet XVI va encobrir els abusos d'un capellà als anys 80

Quan era arquebisbe de Munic va traslladar un clergue acusat d'abusar de menors i no en va informar el Vaticà

ARA
2 min
El Papa Benet XVI / AFP

BarcelonaEl papa emèrit Benet XVI, que va anunciar la seva renúncia el febrer del 2013, va ajudar a encobrir un capellà condemnat per abusos sexuals a la dècada dels 80, quan era cardenal i arquebisbe de Munic, segons un document eclesiàstic que citen avui diversos mitjans alemanys. El llavors cardenal Joseph Ratzinger, en la seva condició d'arquebisbe de Munic-Freising, tenia coneixement que el capellà Peter H. havia abusat de diversos menors, i va aprovar el seu trasllat, l'any 1980, del bisbat d'Essen al de Munic-Freising. Després del trasllat aprovat per Ratzinger, el sacerdot va continuar amb els abusos, pels quals va ser condemnat el 1986 a 18 mesos de presó, fet que va portar els responsables eclesiàstics a traslladar-lo de nou, aquest cop a Garching, al sud d'Alemanya.

Ratzinger no només va aprovar el trasllat del capellà, sinó que, a més, no va informar del cas el Vaticà, com era la seva obligació, segons revela un decret extrajudicial del Tribunal Eclesiàstic de l'Arxidiòcesi de Munic-Freising del 2016. "Van renunciar deliberadament a sancionar el delicte", diu el text. Els superiors del capellà, de fet, no van investigar les acusacions d'abús, sinó que li van imposar anar a teràpia psicològica.

Joseph Ratzinger "va estar disposat a admetre el sacerdot H. malgrat tenir coneixement de la situació", és a dir, dels abusos, afirma el document, citat per la cadena pública alemanya ZDF i pel setmanari Die Zeit. El text acusa l'avui papa emèrit i també altres responsables eclesiàstics d'haver incomplert així la seva "responsabilitat" davant dels "nens i adolescents confiats a la cura pastoral".

Resposta de Benet XVI

A través del seu secretari personal, el papa emèrit ha negat haver tingut coneixement de l'historial del sacerdot H. i, per tant, assegura que "no va contravenir la seva obligació d'informar Roma", segons declaracions fetes a la mateixa cadena ZDF.

Peter H. no va ser retirat del sacerdoci fins al 2010, un fet pel qual el document també critica l'actual arquebisbe de Munic, el cardenal Reinhard Marx, que l'any 2008 va encarregar un informe psiquiàtric sobre H. i el va traslladar de nou, renunciant així a obrir una investigació interna. El juny del 2021, el papa Francesc va rebutjar la dimissió del cardenal Marx, que l'havia ofert com a gest davant els abusos a menors per part de membres de l'Església catòlica a Alemanya. 

No és el primer cop, però, que Benet XVI és acusat d'encobrir abusos sexuals a l'Església. Per exemple, hauria ignorat –i per tant, encobert– els abusos del cardenal nord-americà McCarrick. Els abusos, de fet, van marcar el seu papat, de set anys: va ser el primer obispe de Roma que va haver de pronunciar-se sobre el problema, després de tants anys de silenci. En aquells set anys, les denúncies no van parar de sortir a la llum, assetjant un Joseph Ratzinger que no va tenir més remei que donar la cara i demanar perdó, en nom de l'Església i del Vaticà, a les víctimes.

stats