El pare d'Ailan Kurdi: "Se'm va esmunyir de les mans"

El pare del nen que va aparèixer mort en una platja de Turquia rebutja l'oferta d'asil del Canadà. Vol tornar a Síria per enterrar els dos fills morts i la seva dona

"Vaig agafar els meus fills. Però se'm van esmunyir de les mans". Abdul·lah Kurdi, el pare del nen ofegat que s'ha convertit en símbol de la tragèdia dels refugiats sirians, ha explicat avui el naufragi de la barca on viatjava en què van morir, a més de la seva dona i els seus dos fills –Ailan, de 3 anys, i Galip, de 5–, 10 persones més. Kurdi ha rebutjat l'oferta d'asil del Canadà –país on volien arribar– i ha demanar a la comunitat internacional que faci el possible per evitar patiments com el seu.

"Vull que el món sencer ens escolti des de Turquia, on hem arribat escapant de la guerra. Tinc un gran sofriment. Faig aquesta declaració per evitar que altres persones tinguin el mateix patiment", ha dit Kurdi als periodistes a les portes de l'Institut Forense de la ciutat de Mugla, al sud-oest de Turquia.

"He rebut una oferta del govern del Canadà. Era una oferta perquè jo hi pugui anar. Però, després del que ha passat, no hi vull anar. Portaré els cossos primer a Suruç [ciutat turca a la frontera amb Síria] i després a Kobane, a Síria, on passaré la resta de la meva vida", ha explicat. Segons el seu relat, han mort 16 membres de la seva família a la ciutat en combats amb l'Estat Islàmic.

L'Abdul·lah va pagar dues vegades les màfies que trafiquen amb persones per tal de poder arribar a Grècia. Però el viatge mai no va tenir lloc. Frustrat aquest intent, va decidir agafar pel seu compte una petita barca amb altres immigrants en direcció a l'illa grega de Kos. Durant la travessa la barca es va començar a omplir d'aigua. La reacció dels ocupants va fer que l'embarcació s'enfonsés. L'home va poder agafar la seva dona i els fills de les mans, però va ser en va.

Més continguts de