Internacional 12/09/2018

El Parlament Europeu demana sancionar l'Hongria d'Orbán

La UE acusa l'executiu hongarès d'abusos contra la immigració, de restringir la llibertat d'informació i de corrupció

Ara
2 min
L'hongarès Viktor Orbán intervenint al ple del Parlament Europeu d'Estrasburg.

BarcelonaAquest dimarts ja es va avançar: l'Eurocambra estava decidida a condemnar el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, i a demanar l'aplicació de l'anomenat 'botó nuclear' a Hongria –el procés polític que preveu la suspensió final del dret de vot d'un estat membre al Consell de la UE–. Unes hores després, aquest dimecres al matí, el Parlament Europeu (PE) ho ha refermat.

La institució parlamentària de la Unió Europea ha recomanat als estats membres aplicar l'article 7 dels tractats europeus i sancionar Hongria perquè considera que hi ha un risc alt de violació de l'estat de dret del govern del polèmic Viktor Orbán.

Malgrat que el primer ministre hongarès es va defensar dimarts a Estrasburg de les acusacions de la UE, sembla que la seva retòrica –sovint explosiva– no ha sigut suficient. "Vostès no jutjaran un govern sinó tot un país, un poble membre des de fa mil anys dels pobles cristians d'Europa", va argumentar.

La UE acusa l'executiu d'Orbán d'abusos contra migrants i demandants d'asil, de restringir la llibertat d'informació i de corrupció i conflicte d'interessos. A més, en els últims mesos ha augmentat d'intensitat el discurs antieuropeu del primer ministre hongarès.

Reacció del govern hongarès

Per la seva banda, el ministre hongarès d'Exteriors, Péter Szíjjártó, ha qualificat de "frau" la votació al Parlament Europeu."Ha sigut un frau perquè no s'han considerat les abstencions, contràriament al que estipula els tractats de la Unió Europea", ha denunciat Szíjjártó durant una roda de premsa a Budapest.

A més, el cap de la diplomàcia hongaresa ha apuntat que l'informe aprovat pels eurodiputats és una condemna de "partidaris de la immigració" contra la població i el Govern hongarès per haver "dit que la immigració es pot aturar". "Segons la nostra opinió, es tracta d'una venjança dels eurodiputats que donen suport a la immigració. Un document que serveix per condemnar la gent i al Govern hongaresos perquè han dit que la immigració es pot aturar", ha seguit el ministre.

"El resultat és una clara evidència que al Parlament Europeu hi ha una majoria massiva de polítics que donen suport a la immigració, també al Partit Popular Europeu", ha conclòs.

stats