Presó de fins a deu anys per trencar les normes de quarantena al Regne Unit

Londres endureix des de dilluns les restriccions d'entrada al país per evitar les noves variants del covid

2 min
Passatgers arribant a la terminal 5 de l'aeroport de Heathrow, aquest dimarts

LONDRESEls viatgers que a l'arribar a Anglaterra a partir de dilluns vinent ocultin que procedeixen d’un país dels considerats d’elevat risc de contagi de covid –inclosos dins d’una llista vermella que ara en té 33– s’enfrontaran a penes de presó de fins a deu anys, en el que és un nou enduriment del règim de quarantena que imposa Londres, amb l'objectiu de lluitar contra les noves variants del virus del SARS-CoV-2.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La pena de presó és equivalent a les que comporten delictes com les amenaces de mort, les agressions sexuals i la possessió d’una arma de foc. Mesures similars es posaran en pràctica a Gal·les i Irlanda del Nord. A Escòcia encara seran més dures, i ampliaran la quarantena obligatòria en hotels no només per als 33 països de la llista vermella sinó també per a qualsevol arribada des de l’estranger.

Matt Hancock, ministre de Sanitat britànic, n’ha fet l’anunci aquest dimarts al Parlament de Westminster. La nova regulació també faculta les autoritats per multar amb fins a 11.000 euros qualsevol persona que intenti evitar l’autoaïllament obligatori en un hotel reservat a tal efecte en el moment d’entrar al país, si s’arriba dels 33 països de risc. Entre aquests països hi ha Sud-àfrica o el Brasil. A la llista només n'hi ha un d'europeu, Portugal, inclosa l’illa de Madeira.

Sistema de tres tests

La normativa obligarà també a superar un triple sistema de tests per a tots els viatgers que arribin al país. I s’estableix una penalització de 1.100 euros per a qualsevol persona que arribi des de l’estranger sense una PCR feta dins de les 72 hores anteriors a la sortida. Al mateix temps, caldrà que al segon dia de quarantena es faci una nova prova –no fer-la tindrà un cost de 2.220 euros– i una tercera el vuitè després d'haver travessat la frontera.

Els arribats que compleixin la quarantena en el domicili particular –només ho podran fer aquells que no provinguin d'una de les 33 destinacions de gran risc– tindran la possibilitat de fer un test el cinquè dia, que hauran de pagar de la seva butxaca, per poder acabar amb l’autoconfinament, sempre que el resultat sigui negatiu. Tot i així, el vuitè dia s’hauran de fer una nova prova.

Qualsevol errada o falta en el moment de fer-se els tests, o de complir amb el calendari previst de la quarantena, encara que sigui no intencionada, farà que el període s’estengui automàticament a 14 dies, i a més comportarà una multa de 1.100 euros més.

Quan s'arribi d'un dels 33 països de la llista vermella el sistema d'autoaïllament no serà gens barat. De fet, per poder entrar al país s'haurà de reservar i pagar per avançat un paquet de quarantena al preu aproximat de 2.000 euros. S'hi inclou l’hotel d’aïllament, el transport des del punt de l’arribada fins a l’establiment i els tests obligatoris.

Com a part de l’enduriment dels plans per entrar al Regne Unit, Londres també planeja limitar el dret d’entrada a un nombre reduït de localitzacions: l’aeroport de Heathrow, el port de Dover i l’estació de l’Eurostar, on actualment arriben la gran majoria dels visitants, no només a Anglaterra sinó també a la resta del Regne Unit.

stats