Internacional 26/03/2019

El Pentàgon autoritza 1.000 milions de dòlars per al mur de Trump

La decisió és conseqüència de la declaració d'emergència nacional que va fer el president al febrer

Ara
2 min
Imatge d'arxiu d'una part del mur entre els Estats Units i Mèxic que ja estava construït.

BarcelonaEl Pentàgon ha autoritzat aquest dimarts el desviament de 1.000 milions de dòlars de partides prèviament aprovades per a la construcció del mur fronterer amb Mèxic arran de l'emergència nacional decretada el mes passat pel president nord-americà, Donald Trump.

El secretari en funcions de Defensa, Patrick Shanahan, ha autoritzat l'inici de "la planificació i l'execució" d'aquesta quantitat en suport del Departament de Seguretat Nacional (DHS), encarregat de la seguretat fronterera.

Segons ha confirmat el mateix Pentàgon, els 1.000 milions de dòlars serviran per construir 57 milles –uns 92 quilòmetres– de mur d'uns sis metres d'alçada. Aquest tram es construirà al voltant dels sectors de Yuma, a Arizona, i El Paso, a Texas, fronterers amb la ciutat mexicana de Ciudad Juárez.

Part d'aquest pressupost també es destinarà a la construcció i a la millora de vies, i per instal·lar il·luminació en aquests dos sectors.

L'emergència nacional comporta que el Pentàgon tingui "autoritat per construir vies i barreres i instal·lar il·luminació per bloquejar el tràfic de drogues en corredors internacionals fronterers dels Estats Units en suport a les accions antidroga de les agències federals".

Emergència nacional

El president Trump va decretar el 15 de febrer una emergència nacional a la frontera sud amb l'objectiu d'aconseguir els fons que el legislatiu li havia negat per finançar la construcció del seu desitjat –i polèmic– mur amb Mèxic.

El Congrés, dominat pels demòcrates, va aprovar 1.375 milions de dòlars per al mur, lluny dels 5.700 milions que Trump demanava. Aquest desacord va comportar el tancament parcial administratiu més llarg de la història dels Estats Units: 35 dies.

Amb l'emergència nacional, Trump buscava arribar als 8.000 milions de dòlars desviant uns 6.600 milions prèviament aprovats pel Pentàgon. Aquesta quantitat sembla que podria permetre la construcció d'unes 234 milles –uns 376 quilòmetres– de mur, cosa que significaria que el president començaria a complir la seva promesa estrella –i criticada– de la campanya electoral.

Diverses institucions controlades pel Partit Demòcrata, com també algunes organitzacions civils, han interposat demandes en contra d'aquesta emergència nacional. Davant això, la justícia nord-americana podria bloquejar-la en qualsevol moment.

stats