AFGANISTAN
Internacional 12/01/2012

Els 'marines' identifiquen els soldats que apareixien orinant sobre cadàvers afganesos

El cos dels 'marines' ja ha identificat la unitat a la qual pertanyen els soldats, i la identitat de dos d'ells. El president afganès i els talibans denuncien les imatges

Efe
1 min

WashingtonLa infanteria de la Marina dels EUA ha identificat la unitat implicada en el polèmic vídeo difós a YouTube en el qual apareixen soldats nord-americans d'aquest cos orinant sobre diversos cadàvers d'enemics afganesos. Almenys dos dels quatre marines que hi apareixen han estat, també, identificats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Fonts del Pentàgon han informat que els soldats pertanyen a un regiment amb base a Camp Lejeune, a l'estat de Carolina del Nord.

El secretari de Defensa nord-americà, Leon Panetta, ha qualificat de "totalment deplorable" el comportament dels soldats. Ha ordenat una investigació "immediata i plena de l'incident" i ha dit que els responsables hauran de "retre comptes".

El cos dels marines ha iniciat una investigació criminal i una altra d'interna. La data i l'emplaçament on va ser gravat el vídeo, que té una durada de 39 segons, no es coneix, ni tampoc la seva autoria.

El president afganès, Hamid Karzai, i els seus enemics, els talibans, també l'han condemnat. Els talibans, però, han dit que el vídeo no els portarà a abandonar les converses de pau que van començar fa algunes setmanes.

Les imatges han sortit a la llum a YouTube i han provocat una reacció en cadena a internet que ha obligat el Pentàgon i el cos de marines a reaccionar.

El vídeo mostra com un soldat grava quatre companys que orinen sobre tres cadàvers ensangonats, suposadament talibans, entre rialles i acudits. Un d'ells arriba a dir: "Tingues un bon dia, amic".

La degradació d'un cadàver es considera un crim de guerra. L'exèrcit nord-americà ha intensificat els intents d'evitar aquesta mena d'imatges després que el 2004 es filtressin fotos de maltractament, abusos i tortura de presos a la presó nord-americana a l'Iraq d'Abu Ghraib.

stats