Internacional 29/07/2021

Pequín registra el primer cas de coronavirus en 179 dies

La Xina activa les alarmes davant l’increment de casos delta a Nanjing, a l'est del país

Mar Sala
3 min
Membres del personal revisen una unitat en un laboratori temporal per a proves de Covid-19 a Nanjing, província de Jiangsu, a l'est de la Xina.

Pequín ha registrat aquest dijous els dos primers casos de covid-19 de la variant delta després de gairebé sis mesos sense contagis. Un aeroport de la població de Nanjing, a l'est de la Xina, ha sigut l'escenari del focus del nou brot que ha provocat almenys 175 casos al país des que va ser identificat la setmana passada.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La Xina va registrar dimecres 49 casos nous, xifra que representa una baixada respecte dels 86 d’un dia abans, segons informa la Comissió Nacional de Salut. Dels casos registrats dimecres, 24 són contagis locals de la província oriental de Jiangsu, de la qual Nanjing és capital, i que també disminueixen lleugerament respecte dels 55 del dia anterior, a més dels tres casos confirmats a la província occidental de Sichuan i els dos de Pequín.

Malgrat que l'origen del covid-19 es localitza a Wuhan, les autoritats del país més poblat del món i segona màxima potència econòmica i militar van aconseguir mitigar els efectes de la pandèmia amb una velocitat incomparable a la d'altres països. L'autoritat del govern de Xi Jinping per fer complir les mesures restrictives i per dur a terme un eficaç comptatge i rastreig dels casos, així com el múscul econòmic del país, han permès a la Xina no arribar mai als 200 contagis diaris des que a principis de març, quan els països europeus encara ni tan sols s'havien confinat, va començar a doblegar la corba. És per això, en un context de control de la pandèmia, que dos contagis a la capital són notícia. La inèrcia econòmica del país i la severitat de les mesures van permetre que la Xina fos l'únic país del món que tanqués l'any 2020 amb creixement econòmic.

Les autoritats sanitàries de la capital xinesa, pel que fa als dos casos locals, han explicat que són un matrimoni que havien viatjat recentment a una ciutat de la província de Hunan, també relacionada amb l'últim brot. La resposta ràpida de les autoritats ha comportat que dijous al migdia, al districte de Changping, on viu la parella, ja s'hagués mostrejat més de 38.000 persones per fer proves d'àcid nucleic, segons informa Tong Lizhi, cap adjunt del govern del districte.

Encara que l'últim recompte nacional marca una caiguda dels contagis respecte del pic de dimarts, les xifres presenten l'augment de casos més gran en un sol dia des del gener. D'altra banda, la propagació del virus a través de les fronteres provincials està generant alarma entre els líders del país. Segons l'agència estatal Xinhua, les províncies de Guangdong al sud, Sichuan al sud-oest i Liaoning al nord-est ja han informat de contagis entre viatgers que havien volat des de Nanjing.

La nova variant delta, altament contagiosa, amenaça la normalitat diària a què van tornar els xinesos fa més d'un any, temps en què els brots ocasionals s'han controlat ràpidament gràcies l'eficàcia de les mesures de les autoritats, a través de proves massives i restriccions severes.

El brot de l'aeroport

La setmana passada es van detectar més d’una dotzena de casos entre el personal de neteja de l'aeroport internacional de Nanjing Lukou, un dels més concorreguts de la Xina, pel qual van passar més de 30 milions de passatgers el 2019, segons les autoritats xineses.

El motiu del contagi sembla estar en el fet que el personal de neteja no anava adequadament protegit durant la posada a punt d'un vol internacional. El brot va activar les alarmes i ràpidament els funcionaris van posar en marxa proves massives a més de 9 milions de residents des del 21 de juliol. Així mateix, dimarts van anunciar el tancament temporal de l'aeroport fins a l'11 d'agost.

"El recent augment dels contagis a la ciutat es pot atribuir a la ubicació especial del brot i al caràcter altament contagiós de la variant delta", explica Ding Jie, subdirector del Centre de Control i Prevenció de Malalties de Nanjing, segons informen mitjans estatals.

Mentre que el nombre de morts es manté sense canvis, 4.636, el total acumulat de casos confirmats de covid-19 a la Xina continental augmenta ara i se situa en 92.811 persones.

stats