Internacional 04/12/2015

L'FBI investiga el tiroteig de Califòrnia com "un acte de terrorisme"

Fonts del govern nord-americà confirmen que la dona que va perpetrar l'atac a San Bernardino havia promès lleialtat a l'Estat Islàmic

Marc Toro
2 min
El vehicle que van utilitzar els autors del tiroteig a Califòrnia / AFP

BarcelonaJa és oficial. L'FBI investiga investiga com "un acte de terrorisme" el tiroteig que va tenir lloc dimecres en un centre de discapacitats de San Bernaridno (Califòrnia), que va deixar 14 morts i 20 ferits. Ho ha confirmat aquest divendres el director assistent de la policia federal dels Estats Units a Los Angeles, David Bowdich.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Poca estona abans, fonts del govern nord-americà havien informat a Reuters que Tashfeen Malik, de 27 anys, acusada de perpetrat la matança –juntament amb el seu marit, Syed Rizwan Farook, de 28 anys–, havia promès lleialtat a l'Estat Islàmic (EI).

Segons aquestes fonts, Malik havia fet aquesta promesa en un missatge de Facebook el mateix dia de l'atac, en un compte en què utilitzava un nom diferent. L'agència de notícies havia afirmat que els investigadors analitzarien aquesta prova per a determinar si el tiroteig va ser o no un acte terrorista. I la confirmació ha arribat ràpidament.

En aquest sentit, tal com han explicat a Reuters fonts properes al cas, també s'estan revisant els ordinadors i telèfons mòbils de Malik i Farook –que van morir en un tiroteig amb la policia hores després de la massacre al centre de serveis socials– per comprovar si havien navegat per pàgines web jihadistes o tingut contacte amb grups extremistes.

La policia ha confirmat, per altra banda, que la parella tenia dos rifles d'assalt, dues pistoles semiautomàtiques i 1.600 cartutxos de munició en el seu vehicle, a més de 12 bombes de fabricació casolana a casa seva. Es creu que aquests artefactes explosius trobats tenen "un cert nivell de sofisticació".

Llops solitaris?

Segons el 'New York Times', que també cita fonts properes de la investigació, la hipòtesi que predomina en aquests moments és que Malik i el seu marit es podrien haver radicalitzar pels seus mitjans, inspirats en l'EI però sense rebre ordres directes del grup terrorista liderat per Abu Bakr al-Baghdadi.

D'altra banda, Farook, nascut a Illinois i de pares pakistanesos, havia viatjat recentment a l'Aràbia Saudita, d'on va tornar amb la seva dona, Malik, d'origen pakistanès. Un excompany de feina de Farook va dir a la cadena CBS que el notava diferent des que havia tornat de l'Aràbia Saudita: "Crec que es va casar amb una terrorista", va dir.

La hipòtesi d'una disputa laboral, descartada

El fet que es tracti el cas com "un acte de terrorisme" descartaria l'altra hipòtesi amb què treballaven l'FBI i la policia local: una disputa laboral. Cal recordar que Farook treballava al centre de discapacitats i que, de fet, participava en una celebració a l'interior de l'edifici poca estona abans de l'atac. Es creia que potser s'hauria barallat amb alguns dels seus companys.

stats