Brasil
Internacional 30/03/2021

Plega la cúpula militar del Brasil, enfrontada amb Bolsonaro

Els tres caps militars son "substituïts" després que el president cessés sis ministres, entre ells el de Defensa

ARA
2 min
El president del Brasil, Jair Bolsonaro, aquest dimecres

Al govern del president brasiler, Jair Bolsonaro, va continuar ahir la purga que va començar amb el canvi de sis ministres i es va anunciar la “substitució” dels tres caps de les forces armades. En un moviment encara no explicat oficialment, s'havien anunciat canvis en sis dels 23 ministeris, que inclouen el de Defensa, fins llavors en mans del general Fernando Azevedo e Silva.

La sortida del general, que no s'ha aclarit si va ser per dimissió o per destitució, ha generat una creixent onada de rumors que parlaven de la imminent renúncia dels caps de l'exèrcit de terra, l'aviació i la marina, en un gest de "solidaritat" amb Azevedo e Silva, apunta Efe. No obstant això, en una breu nota de dos paràgrafs, el ministeri de Defensa ha anunciat que els tres caps de les forces armades seran "substituïts" i que així va ser "comunicat" durant una reunió amb el general Walter Braga Net, fins ara ministre de la Presidència i qui assumirà el càrrec que ocupava Azevedo e Silva.

Bolsonaro havia tingut diverses friccions amb els caps militars en els últims mesos. Aquesta discòrdia va ser clares l'any passat, en moments en què activistes d'extrema dreta reclamaven una "intervenció militar" per "tancar" el Parlament i el Tribunal Suprem, en uns actes que van ser encoratjats per Bolsonaro, que no va trobar suport en l'exèrcit.

La "substitució" dels caps militars és una cosa inèdita al Brasil i té lloc en un govern que, paradoxalment, està presidit per un capità de la reserva de l'exèrcit i en el qual gairebé la meitat dels ministres procedeixen del sector castrense.

Els moviments tenen lloc, a més, la vigília del 31 de març, un dia important per a la ultradreta, ja que en aquesta data, el 1964, va tenir lloc un cop d'estat que va originar una dictadura que es va perllongar durant 21 anys i que Bolsonaro ha enaltit sempre com model.

En els sis canvis ministerials anunciats aquest dimarts, el mandatari sembla haver buscat un cert equilibri entre les forces més extremes que constitueixen la seva base i els conservadors més moderats, que li donen suport amb algunes resistències. Un canvi significatiu va ser a la cartera d'Exteriors, ocupada fins ara per Ernesto Araújo, vist per molts com un agitador d'ultradreta i que serà substituït per l'ambaixador Carlos Alberto Franco França, un diplomàtic amb poca experiència però considerat més moderat i de tarannà negociador. Un altre moviment important serà al ministeri de la Secretaria de Govern, que passa a mans de la diputada Flavia Arruda, esposa d'un exgovernador de Brasília destituït i empresonat en el seu moment per corrupció i que s'ocuparà de les relacions entre el govern i el Parlament.

stats