Què podràs fer (i què no) amb les restriccions covid si viatges a un altre país de la UE?

El continent arrenca els mesos freds amb una nova onada de mesures per limitar el contagi

5 min
Restriccions covid

BarcelonaL'augment de contagis de covid-19 i d'hospitalitzacions –sobretot entre la població no vacunada– aquesta tardor ha portat una nova onada de restriccions als països de la UE, que limiten l'accés a l'espai públic. L'OMS ha advertit que podrien morir mig milió de persones més al continent si no es prenen mesures i alguns països ja presenten una incidència similar a la dels pitjors moments de la primera onada.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest dilluns Àustria ha tornat al confinament i a la República Txeca s'ha generalitzat el passaport sanitari per entrar als restaurants. El passaport covid encara permet viatjar a tot el territori europeu amb un certificat de vacunació i una prova PCR negativa, però a l'arribar a destí la situació a cada país varia: repassem les mesures als vint-i-set i les webs oficials on es pot trobar tota la informació detallada en anglès.

Alemanya

Requereix passaport covid per accedir als llocs públics, amb excepció dels menors de sis anys. En alguns casos només es permet l'accés a les persones vacunades o que s'han recuperat de la malaltia (cosa que es coneix com a sistema 2G), en d'altres també amb un test d'antígens negatiu (sistema 3G). Els visitants que arriben al país han d'omplir un formulari de registre digital i tenir una prova negativa. Més informació.

Àustria

És un dels països amb més incidència del continent. Des d'aquest dilluns, i per un període mínim de deu dies, les autoritats han dictat el confinament de tota la població. Restaurants, pubs i tots els establiments de comerç no essencials estan tancats, s'ha suspès l'ensenyament presencial i només es pot sortir de casa per anar a treballar, al metge o a comprar. Per als no vacunats el confinament s'allargarà fins al febrer, quan la vacunació serà obligatòria i es multarà els no vacunats. Més informació.

Bèlgica

La mascareta ja no és obligatòria als espais oberts, però sí a les botigues, el transport públic i els llocs de culte. Per entrar als restaurants i bars i altres llocs tancats cal un certificat covid a través del sistema Covid Safe Ticket. Més informació.

Bulgària

Utilitza un sistema internacional de colors per determinar en quins països d'origen s'exigeix quarantena. Per entrar al país cal una prova PCR negativa feta amb 72 hores d'antelació com a màxim. No hi ha restriccions per viatjar entre ciutats, però sí que el sector de l'oci està tancat o amb molt poc aforament. Més informació.

Croàcia

El govern està demanant a la població que eviti els bars i les discoteques a causa de l'increment de contagis en aquest àmbit. Més informació.

Dinamarca

Les mascaretes només són obligatòries als aeroports i recomanades als hospitals i centres de testeig. Més informació.

Estònia

Els viatgers procedents de països de la UE amb una incidència de covid-19 superior a 150 casos per cada 100.000 habitants han de passar una quarantena de deu dies. Hi ha controls de temperatura a les fronteres. Més informació.

Eslovàquia

Cal registrar un formulari a l'arribar al país per estar localitzables. Més informació.

Eslovènia

Per als viatgers procedents de països llistats com a vermells, amb més incidència, es demana una quarantena de deu dies. Les restriccions varien entre municipis. Més informació.

Finlàndia

Es manté l'ús de mascareta sempre que no es pugui garantir la distància física. El passaport covid es demana en restaurants, discoteques, esdeveniments públics, piscines, gimnasos i museus. Més informació.

França

Es demana el passaport covid en gairebé tots els espais públics. La mascareta és obligatòria en tots els espais tancats i en els llocs a l'aire lliure on es produeixen aglomeracions. Més informació.

Grècia

S'ha de portar mascareta en tots els espais tancats. Els visitants han d'omplir un formulari de localització a l'arribar al país. En algunes illes hi ha toc de queda. El govern ha anunciat que als no vacunats se'ls prohibirà l'accés a restaurants, cinemes, museus i gimnasos encara que puguin aportar una prova negativa. Més informació.

Hongria

Cal portar mascareta als hospitals i al transport públic. Les botigues i serveis funcionen sense restriccions. Més informació.

Irlanda

Només es permet accedir als espais tancats als vacunats o recuperats de covid-19 en els últims sis mesos. Més informació.

Islàndia

Per entrar al país cal el certificat europeu i un test d'antígens negatiu. Més informació.

Itàlia

Es demana el passaport covid per accedir gairebé a tots els espais tancats. Actualment, en totes les regions els hotels estan oberts i es pot menjar a les terrasses. Més informació.

Letònia

Es requereix el passaport covid en tots els espais. Cal presentar un formulari electrònic i un test negatiu. Més informació.

Lituània

Cal omplir un formulari online abans de viatjar al país i presentar una PCR negativa, però, a més, es demana una quarantena de deu dies a tots els visitants. Més informació.

Luxemburg

Tots els espais tancats són accessibles només amb passaport covid. Es poden fer tests d'antígens a l'aeroport amb un cost de 10 euros. Més informació.

Malta

Funciona amb un sistema de colors per països que determina les restriccions d'entrada, i ara es requereix certificat de vacunació a tothom. Els que no puguin presentar-lo han de sotmetre's a una quarantena de catorze dies. Més informació.

Noruega

No es demana test negatiu als viatgers amb la pauta completa. Més informació.

Països Baixos

Tots els passatgers procedents de països amb una elevada incidència s'han de sotmetre a una quarantena de deu dies. Això no es demana als procedents de la UE. El govern va decretar la setmana passada un confinament parcial i restriccions horàries als bars i restaurants, que han de tancar a les vuit del vespre. Els esdeveniments públics estan suspesos i les competicions esportives es fan a porta tancada. Més informació.

Polònia

Cal omplir un formulari de localització a l'arribar al país. Malgrat l'elevada incidència de les últimes setmanes, el govern no ha decretat noves restriccions, i les poques que hi ha en vigor no són respectades. Més informació.

Portugal

Tot i que és el país de la UE amb una taxa de vacunació més elevada (86,5% de la població), el govern ha reintroduït l'obligatorietat de la mascareta i els cribatges i rastreig de casos. Més informació.

República Txeca

Cal presentar un formulari de localització a l'arribar al país i també es demanen diferents requisits d'entrada en funció de la situació epidemiològica del lloc d'origen. Més informació.

Romania

Els allotjaments turístics estan oberts i amb restriccions. Els museus, centres culturals i llocs turístics estan oberts sense restriccions, igual que els restaurants i bars. Cal portar mascareta en espais tancats i en espais a l'aire lliure on hi hagi aglomeracions. Més informació.

Suècia

Es pot viatjar amb el certificat de vacunació o un test negatiu. A partir de l'1 de desembre, els establiments públics, com ara restaurants i museus, poden demanar el passaport covid (vacunat, recuperat o test negatiu) o aplicar restriccions d'aforament. Més informació.

Xipre

Cal ensenyar el passaport covid per accedir als espais públics, on és obligatori portar mascareta. Més informació

stats