Internacional 09/03/2020

Les dones de Mèxic secunden una històrica vaga en contra de la violència

Centenars de milers de persones han protestat contra l'onada de feminicidis que colpeja el país

Ara
3 min
Dos treballadors d'un supermercat reomplen les prestatgeries en absència de les seves companyes

BarcelonaNi al metro, ni als supermercats. Tampoc als centres educatius ni als sanitaris. Mèxic s'ha despertat aquest dilluns amb una vaga de dones sense precedents tan sols hores després que hi haguessin les mobilitzacions més importants en commemoració del 8-M, el Dia Internacional de la Dona. Les mexicanes diuen prou als feminicidis, als assassinats indiscriminats de dones, i a l'elevada inseguretat que regna als carrers i places.

No hi ha dades oficials de quantes dones han secundat l'aturada, que també inclou una vaga de consum en contra del sistema capitalista, però el sol fet de la seva convocatòria ja és tot un èxit al país. Els mitjans locals expliquen com en el transport públic es deixa notar l'absència de dones passatgeres i, sobretot, la convocatòria ha aconseguit l'objectiu de mostrar una societat sense la meitat de la població.

La convocatòria de vaga està organitzada per Las Brujas del Mar, un moviment feminista de l'estat de Veracruz, un dels més afectats pels feminicidis, que es va inspirar en una aturada que van fer les dones islandeses a finals dels anys 70 per exigir polítiques d'igualtat. A Mèxic, el clam és també per sobreviure, després que els índexs d'assassinats i violència s'hagin disparat en l'últim any.

El president del govern, Andrés Manuel López Obrador, ha fet la seva roda de premsa matinal diària i ha aprofitat per felicitar les dones mobilitzades i ha assegurat que, malgrat la convocatòria, els serveis governamentals funcionen amb total normalitat. Obrador, que havia estat rebut amb esperança per les classes populars i l'esquerra, ha acusat Las Brujas de ser un moviment promogut per l'oposició de dretes, fet que ha aixecat crítiques a les xarxes.

La vaga precedeix una altra jornada històrica. El 8-M va reunir a Ciutat de Mèxic 80.000 dones per protestar contra la violència contra les dones al país en una de les manifestacions més multitudinàries que es recorden al país. La policia va llançar gasos lacrimògens al·legant que algunes manifestants portaven còctels Molotov. Segons el recompte oficial, set dones van ser detingudes i una seixantena van resultar ferides.

L'augment dels feminicidis, la violència sexual, l'assetjament persistent contra les dones i la pobresa, creixent entre la població femenina, són els principals motius que han fet que les manifestants omplin els carrers de la capital mexicana la vigília de l'aturada nacional prevista per a aquest dilluns. És la primera convocatòria d'aquest tipus a Mèxic, on les dones són el 40% de la força de treball i hi ha una bretxa salarial mitjana del 34%, segons dades del Consell Nacional per Prevenir la Discriminació (Conapred).

La tensió és alta en un país on s'estima que cada dia són assassinades 10 dones i on la policia està investigant més de 700 casos de feminicidis. A la marxa, les manifestants han recordat Ingrid Escamilla, la noia de 25 que va ser brutalment assassinada i les imatges de la qual van ser publicades a la premsa, i també el cas de l'assassinat de la Fátima, una nena de set anys, que va provocar el mes passat protestes de centenars de milers de dones a tot el país.

Disturbis el dia de la dona a la plaça Zocalo de Ciutat de Mèxic

El problema de la violència contra les dones a Mèxic és enorme, i s'acusa el govern de no actuar contra aquest greu drama social. "Hi ha hagut dècades d'impunitat generalitzada a Mèxic en relació amb aquests assassinats", diu María de la Luz Estrada, presidenta de l'Observatorio Ciudadano Nacional del Feminicidio. Al febrer, el president progressista, José Manuel López Obrador, va suggerir que els mitjans de comunicació estaven "manipulant" el problema, tot i que més tard va declarar que el seu govern estava atent. Malgrat tot, el drama que viuen les dones mexicanes no deixa d'empitjorar.

stats