Polònia planteja crear un registre d'embarassos i avortaments involuntaris

Les activistes denuncien que el govern vol controlar les dones que avortin a l’estranger

Mar Bermúdez i Jiménez
3 min
Protestes contra l'enduriment de la llei de l'avortament a Polònia.

BarcelonaEl govern ultraconservador polonès, encapçalat per l'ultraconservador Partit Llei i Justícia (PiS), vol anar un pas més enllà en la retallada de drets de les dones. Un any després que entrés en vigor la llei que de facto fa impossible avortar lliurement al país, es planteja ara crear un registre d'embarassos i avortaments involuntaris que obligui els metges a declarar tots els casos al govern. És a dir, si una dona embarassada rep atenció mèdica, de qualsevol tipus, el seu embaràs haurà de ser declarat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les activistes pels drets de les dones han hagut de tornar a rebel·lar-se contra la decisió del govern. Alerten que el registre es podria utilitzar per perseguir legalment les dones que duen a terme avortaments clandestins o en altres països. Si un embaràs és declarat, es podria fer un seguiment per garantir que arribi a terme. Les protestes han omplert les xarxes socials amb una iniciativa titulada "M'agradaria declarar amablement que no estic embarassada" i que anima les dones a enviar per correu fotografies de tampons, compreses, roba interior o copes menstruals usats al ministeri de Salut.

Millor servei mèdic o estricte control legal?

El registre centralitzat entraria en vigor al gener i el govern assegura que es tracta d'un projecte més dins el pla de millora del sistema d'informació mèdica de Polònia, que recull els historials mèdics dels pacients i els tractaments i medicacions que els han administrat. I al·lega que els metges sempre han registrat els embarassos i que l'única implicació de la proposta és canviar l'actual full de paper per un registre informàtic. Justifica que és necessari poder fer un seguiment dels embarassos en el sistema per deixar constància dels tractaments prescrits i poder millorar l'atenció i els tractaments. "L'objectiu és evitar prescriure medicació no recomanada durant l'embaràs i poder subministrar tractaments per salvar la vida d'una pacient si el seu estat no li permet proporcionar informació", declarava el ministeri en un comunicat oficial. "A més, l'ús de la informació sobre l'embaràs és necessari per verificar serveis addicionals, com ara rebre medicació gratuïta i el dret d'accés prioritari als serveis mèdics", afegia.

Però les explicacions no han tranquil·litzat les dones del país. La diputada de l'oposició Paulina Hennig-Kloska ha denunciat que "les autoritats podrien utilitzar el registre per perseguir dones que van a l'estranger per interrompre l'embaràs, que d'altra manera no tindrien cap possibilitat de donar a llum en condicions segures". Hi estava d'acord la diputada Gabriela Morawska-Stanecka, que plantejava que "el pla és introduir una prohibició general de tots els avortaments, fins i tot a l'estranger. Les dones seran vigilades des del moment que un metge inclogui el seu embaràs al registre".

L'avortament només està permès a Polònia en cas de violació, incest i si la vida de la mare està en perill, si bé el recent cas d'Izabela, una dona de 30 anys que va morir després que els metges no li practiquessin un avortament d'emergència que hauria pogut salvar-li la vida, va posar de manifest la fina línia entre un avortament legal i un d'il·legal. La decisió mèdica es va relacionar directament amb la penalització del procediment.

Una suma de propostes controvertides

La mesura se suma a una altra aprovada a finals de novembre que estableix la creació d'un "Institut de la Família i la Demografia". Aquesta institució pretén controlar les polítiques familiars, opinar sobre legislació relacionada amb aquest àmbit i educar els ciutadans sobre "el vital rol de la família per a l'ordre social" i la importància de "la cultura de la reproducció" dins del context del matrimoni. L'institut tindrà accés a dades personals dels ciutadans i poders processals en l'aplicació de la llei de la família.

"El projecte té com a objectiu, exclusivament, promoure el model tradicional de família", va declarar Adam Bodnar, veterà defensor dels drets dels ciutadans de Polònia, al portal de notícies polonès Oko.Press. "També podria convertir-se en una eina contra els que queden fora d'aquest model, per exemple els que no s'ajusten a les regles heteronormatives", va dir.

stats