ESTATS UNITS
Internacional 22/07/2017

El portaveu de la Casa Blanca plega enfrontat a Trump

El president dels EUA fitxa un financer com a director de comunicació per mirar de suavitzar la seva imatge

Núria Ferragutcasas
3 min
El portaveu de la Casa Blanca sortint, Sean Spicer, baixant del faristol de la Casa Blanca, en una imatge del 21 de gener, el seu segon dia en el càrrec.

WashingtonSean Spicer ja feia temps que havia perdut la confiança del seu cap i, de fet, no la va acabar de tenir mai. El portaveu de la Casa Blanca va dimitir ahir després de només sis mesos i un dia al càrrec. Ser la cara d’un president dels Estats Units tan mediàtic com Donald Trump li va resultar una feina molt difícil i amb molts maldecaps. La seva dimissió és un capítol més d’un govern que, des del primer dia, encadena crisis i polèmiques una darrere l’altra. La seva segona, Sarah Huckabee Sanders, de 34 anys, el substituirà.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Trump està frustrat perquè el seu missatge i les seves accions polítiques no acaben de quallar. La seva popularitat està en mínims històrics -un 40% dels nord-americans no aproven la seva gestió- i la seva agenda s’ha encallat al Congrés. Aquesta setmana els republicans van admetre que els seus plans per revocar la polèmica llei sanitària del seu antecessor, Barack Obama, han fracassat. I la investigació sobre la ingerència electoral russa continua acaparant titulars.

Davant aquesta situació, Trump ha decidit contractar Anthony Scaramucci, un amic i empresari novaiorquès, com a nou director de comunicació. El càrrec estava vacant des de feia més de dos mesos, després que Mike Dubke, el fundador d’un grup mediàtic conservador, dimitís.

Nou director de comunicació

L’elecció de Scaramucci va provocar la sortida de Spicer, segons els mitjans nord-americans. El ja exportaveu de la Casa Blanca no el creia adequat per a la posició, ja que no té experiència en el camp de la comunicació. Així doncs, Spicer ja no pujarà més a la petita sala de premsa a l’ala oest de la Casa Blanca, que des de l’arribada de Trump al poder està sempre plena de gom a gom. El seu estil agressiu, les ficades de pota o, fins i tot, insults als periodistes van provocar que a poc a poc perdés protagonisme. A Trump no li agradava la seva imatge ni tampoc que no tingués prou cintura per bregar amb la premsa. Per això, la seva substituta, filla de l’exgovernador d’Arkansas Mike Huckabee, feia temps que havia anat guanyant terreny, i les últimes setmanes era la que feia les rodes de premsa diàries, tot i que, des del 29 de juny, sense presència de les càmeres.

La tensa relació de Spicer amb la premsa ja va començar el primer dia. Va acusar els periodistes de mentir sobre les persones que havien assistit a la investidura de Trump i va subratllar que va ser la més vista de la història -malgrat que fotografies de la cerimònia comparades amb les d’Obama del 2008 mostraven el contrari.

Caos a la Casa Blanca

Scaramucci va negar que tingués friccions amb Spicer o amb el cap del gabinet de la Casa Blanca, Reince Priebus, el gran valedor del portaveu oficial. Les històries sobre el caos i les lluites del poder entre els membres de l’equip de Trump van començar aviat i s’han fet assídues. El nou director de comunicació del president vol canviar aquesta narrativa. En la seva primera intervenció, va respondre amb finor i agilitat a les preguntes dels periodistes i va afirmar que els seus objectius eren millorar la relació del president amb la premsa i assegurar que el seu missatge arriba als ciutadans. El financer només va tenir bones paraules per a Trump, de qui va destacar que té “un dels millors instints polítics de la història” i és un “gran comunicador”. A més, va dir que li ha sigut “molt i molt lleial” i que “l’estima” diversos cops. Les paraules, segurament, van convèncer el seu espectador més important: Donald Trump.

Washington prohibirà els viatges a Corea del Nord

El govern dels Estats Units prohibirà als seus ciutadans viatjar a Corea del Nord a causa del “greu risc d’arrest i detenció” que hi ha per la crisi diplomàtica oberta arran de la mort de l’estudiant Otto Frederick Warmbier. El secretari d’Estat, Rex Tillerson, ha fet valer la potestat de restringir les visites a països amb els quals Washington està en guerra o qualifica d’amenaça. Es calcula que cada any un miler de nord-americans visiten el país de Kim Jong-un. Els que vulguin anar-hi hauran de demanar un passaport amb validació especial. Tres ciutadans nord-americans estan actualment en presons nord-coreanes.

stats