ESTATS UNITS
Internacional 30/08/2020

Un mort en una nova protesta a Portland

Un home afí a un grup d’ultradreta és assassinat a trets després d’una marxa de partidaris de Trump a la ciutat

Mike Baker, The New York Times
3 min
La policia de Portland davant del cos de l’home que va ser mort a trets ahir després d’una marxa de partidaris de Trump en què hi va haver enfrontaments.

PortlandUn home afiliat a un grup d’ultradreta va ser assassinat a trets dissabte quan un gran grup de partidaris del president dels Estats Units, Donald Trump, viatjaven en caravana pel centre de Portland (Oregon). Aquesta ciutat ha estat testimoni de protestes nocturnes durant tres mesos consecutius des de l’assassinat al maig de l’afroamericà George Floyd, asfixiat per un policia blanc. La manifestació pro Trump va atreure dissabte centenars de camions plens de simpatitzants a la ciutat. La tensió va anar en augment i els partidaris del president i els contramanifestants es van enfrontar als carrers, amb persones disparant pistoles de paintball des de les camionetes i manifestants llançant-los objectes des dels carrers. Cap a les nou de la nit (hora local) es va sentir un tiroteig que va acabar amb un home caient a terra, ferit mortalment.

Un mort a Portland en una jornada d'enfrontaments entre seguidors de Trump i del col·lectiu Black Lives Matter

L’home portava un barret amb la insígnia de Patriot Prayer, un grup d’extrema dreta amb seu a l’àrea de Portland i amb un historial passat d’enfrontaments amb altres col·lectius d’ideologia d’esquerres i antiracistes. Joey Gibson, el cap del grup d’ultradreta, va afirmar ahir que no podia compartir gaires detalls, però podia confirmar que l’home era un “bon amic i partidari de Patriot Prayer”.

La policia de Portland va dir que els oficials van ser informats dels trets poc abans de les nou de la nit (hora local) i van trobar una víctima amb una ferida de bala al pit. Es va determinar que havia mort. No van revelar cap informació sobre un possible home armat. “Aquesta violència és completament inacceptable i estem treballant diligentment per trobar i detenir l’individu o individus responsables”, va dir ahir el cap de policia, Chuck Lovell.

Simpatitzants de Trump, a Portland

Trump no triga a posicionar-se

Donald Trump, en plena campanya electoral pels comicis presidencials del novembre, no va trigar a reiterar la seva voluntat d’enviar la Guàrdia Nacional a Portland després de tenir notícies d’aquesta mort i dels enfrontaments entre els seus simpatitzants i grups opositors, així com defensors del moviment Black Lives Matter. “Llei i ordre”, va escriure el president dels Estats Units, en majúscules, al seu perfil de Twitter, un dels canals de comunicació que més utilitza.

“La gent vol seguretat i protecció, i NO volen reduir el finançament a la nostra policia!”, va afegir Trump en aquesta xarxa social. Per la seva banda, Chad Wolf, el secretari interí del departament de Seguretat Nacional dels Estats Units, va afirmar al programa This week que totes les opcions estaven sobre la taula per determinar com el govern federal podria respondre als incidents de Portland. A l’escenari dels fets, dissabte a la nit, els agents de policia van bloquejar la carretera i els metges van atendre la víctima, que semblava tenir una ferida de bala al pit.

Una setmana de tensió al país

Aquest tiroteig va culminar una setmana moguda als Estats Units que va començar quan la policia de Kenosha, Wisconsin, va disparar repetidament contra un home negre, Jacob Blake. Això va provocar noves protestes contra el racisme i la brutalitat policial, que van incloure la cancel·lació de diversos esdeveniments esportius després de les reivindicacions iniciades pels jugadors dels Milwaukee Bucks de la NBA. Durant els disturbis posteriors al tiroteig de Jacob Blake, que va rebre set trets per l’esquena, la policia acusa Kyle Rittenhouse, un resident d’Illinois de 17 anys, de matar a trets dos manifestants a Wisconsin.

A Portland se succeeixen les manifestacions nocturnes des de l’assassinat de George Floyd a Minneapolis al maig, algunes de les quals han inclòs multituds trencant finestres, encenent fogueres i llançant focs artificials a les forces policials. En els últims dies també han sorgit manifestacions de col·lectius dretans a la ciutat, i Trump ha destacat repetidament els disturbis a Portland com a evidència de la necessitat d’una resposta “més dura” de la llei i l’ordre a les caòtiques protestes per la violència policial i racial, una causa que s’ha estès per moltes ciutats del país els últims mesos.

Trump s’ha centrat repetidament en els disturbis a Portland, fins i tot durant la convenció nacional republicana de la setmana passada, desafiant els líders de la ciutat a posar fi al caos. Trump ja va escriure en un tuit divendres que el govern federal aniria a la ciutat si l’alcalde, el demòcrata Ted Wheeler, no podia mantenir el control. També divendres, Wheeler, per carta, li va demanar a Trump que es mantingués allunyat i li va dir que la presència federal anterior a la ciutat havia empitjorat les coses. “La seva oferta de repetir aquest desastre és un intent cínic d’estimular la por i distreure’ns de la feina real a la nostra ciutat”, va escriure.

Copyright The New York Times

stats