Internacional 19/11/2016

És possible sortir de l'Acord de París?

La falta de sancions per als incomplidors facilitaria la permanència dels EUA

A.m.
2 min
Una dona treballant a la granja més gran de Groenlàndia, un país que ha ampliat el seu període de cultiu a causa del canvi climàtic.

BarcelonaLa incertesa creada per la victòria de Donald Trump, negacionista del canvi climàtic, a les eleccions nord-americanes ha provocat que, només un any després de signar-se i dies després d’entrar en vigor, els experts s’hagin llançat a revisar l’article 28 de l’Acord de París, que recull el procediment per sortir del pacte. És una de les promeses que va fer el futur president en campanya -que trauria els Estats Units de l’acord-, però què preveu l’article 28? Quin és el camí més fàcil per a Donald Trump per desvincular-se dels compromisos climàtics internacionals?

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El camí més llarg: quatre anys d’espera

L’article 28 són només tres paràgrafs, curts i concisos, on s’estableix que qualsevol país que vulgui marxar de l’Acord de París ha d’esperar tres anys a partir de l’entrada en vigor del tractat -això és, el 4 de novembre passat- i que després de fer la petició, haurà de passar encara un any més fins que se’n pugui desentendre totalment. Això ens situa al final de la legislatura del republicà, de manera que si Trump només es president quatre anys no podria complir amb la seva promesa durant el mandat.

Renunciar al Conveni Marc del 1994

Una possibilitat més immediata és que Trump abandoni la Conveni Marc de les Nacions Unides contra el Canvi Climàtic, que va entrar en vigor el 1994. “Es considerarà que la Part que denuncia el Conveni denuncia també aquest acord”. És el que recull el tercer paràgraf de l’article 28 de l’Acord de París, deixant clar que si un país surt del Conveni Marc de l’ONU, també ho farà de París. Així, els plans de Trump trigarien només un any a fer-se efectius.

Una actitud passiva per boicotejar l’acord

Els Estats Units encara són dins l’Acord de París i, segons això, Donald Trump hauria de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle entre un 26% un 28% abans del 2025. A això es va comprometre l’administració Obama el novembre del 2014. Però si Trump no compleix, tampoc passarà res perquè l’Acord de París no preveu sancions per als països incomplidors.

Per aquest motiu es perfila un tercer escenari de futur -més còmode per a Trump perquè no implica trencar amb la comunitat internacional- que consisteix a adoptar una posició passiva i boicotejar l’acord des de dins. Segons el pacte, cada país, voluntàriament, ha de proposar les mesures que aplicarà i, si no les compleix, l’única conseqüència és una mala reputació com a país contaminant. Així, Trump podria adoptar un perfil baix sense embrutar-se les mans.

stats