EUA
Internacional 09/08/2022

¿Pot Trump tornar a ser president si s'ha endut arxius de la Casa Blanca?

L'expresident s'enfrontaria a una inhabilitació si és declarat culpable d'haver pres documents governamentals de manera il·legal

Charlie Savage (The New York Times)
2 min
Donald Trump, al club de golf de Bedminster (Nova Jersei), el passat mes de juliol

Els primers informes de l'escorcoll que l'FBI ha fet a la residència de Donald Trump a Florida per investigar si havia pres il·legalment arxius de la Casa Blanca apunten que l'expresident dels Estats Units hauria infringit una llei que prohibeix l'eliminació de registres oficials. En cas d'incomplir-la, Trump podria ser inhabilitat per exercir qualsevol càrrec federal.

En la seva disposició 2.071, l'article 18 del Codi Penal dels Estats Units dictamina que si algú té la custòdia de documents o registres governamentals, els oculta, elimina, falsifica o destrueix de manera voluntària o il·legal, "estaria inhabilitat per exercir qualsevol càrrec al país". Trump, que s'està preparant per presentar-se als comicis del 2024, s'enfrontaria també a una multa o a una condemna de fins a tres anys de presó en el cas de ser declarat culpable.

La llei va ser revisada el 2015, després que sortís a la llum que la llavors candidata demòcrata Hillary Clinton havia utilitzat un servidor de correu electrònic privat per fer negocis governamentals mentre era secretària d'Estat. Diversos republicans van plantejar debatre els criteris per aplicar la llei, però un grup de juristes va recordar que és a la Constitució on s'estableixen els criteris d'elegibilitat per ser president i que el Congrés no pot modificar les sentències dictades pel Tribunal Suprem.

En aquest context, la jurista de la Universitat de Califòrnia Eugene Volokh va publicar un article en què assegurava que la Constitució permet inhabilitar persones per ocupar càrrecs en procediments d'impeachment però no atorga aquest poder per a la llei penal ordinària. De fet, Clinton mai va ser acusada de cap delicte relacionat per haver fet ús privat del servidor.

Segons l'advocat demòcrata Marc E. Elias, que va exercir com a advocat general de la campanya de Hillary Clinton, qualsevol condemna en virtut d'aquesta llei podria impedir a Trump tornar a ser candidat. Tot i això, assegura que encara es preveu una llarga baralla legal. "L'escorcoll d'avui és un èxit potencial de la política nord-americana", ha dit en una publicació a Twitter. "'L'aplicació d'aquesta llei a un president suposaria la seva impugnació legal, tal com preveu la Constitució, però al ser candidat Trump hauria de litigar amb aquest pes durant tota la campanya", ha afirmat.

© Copyright: The New York Times

stats