L'exassessor de campanya de Trump, primer condemnat per la ingerència del Kremlin

El president es desentén de la sentència de dues setmanes de presó contra George Papadopoulos per haver mentir a l'FBI

Definitivament, el setembre està sent dur per a Donald Trump, tot i que el president tira pilotes fora i manté el seu to de triomfador. Al llibre de Bob Woodward sobre com es desesperen els seus assessors en el dia a dia de la Casa Blanca i a l'article anònim al 'The New York Times' que signa un talp de la "resistència" que treballa per desallotjar-lo de la presidència, s'hi ha d'afegir que el seu exassessor de campanya electoral George Papadopoulos és el primer col·laborador condemnat  en el marc de la investigació de la trama russa

Un tribunal federal de Washington ha condemnat Papadopoulos, de 31 anys, a dues setmanes de presó per haver mentit a l'FBI en qüestions sobre la suposada interferència russa durant la campanya electoral de les eleccions presidencials del 2016 per perjudicar la demòcrata Hillary Clinton i afavorir Trump. El president, que està de campanya per a les transcendentals eleccions legislatives de meitat de mandat al novembre, ha deixat entreveure que la sentència que portarà a la presó el jove no va amb ell ni prova que ell tingui res a veure amb Moscou. En un tuit, Trump ha escrit "14 dies [de presó] per 28 milions de dòlars, menys de dos milions per dia. Cap conspiració. Un gran dia per a Amèrica". 

L'exassessor de Trump havia arribat a un acord i es va declarar culpable i va acceptar cooperar amb el fiscal especial de la trama russa, Robert Mueller, que dirigeix les indagacions sobre la suposada coordinació entre la campanya de l'ara mandatari i el Kremlin per perjudicar la seva rival electoral, Hillary Clinton. Papadopoulos es va presentar al tribunal d'apel·lacions com un home "bo" que havia pecat d'"ingenuïtat" i va acceptar la sentència "justa", tot i que va admetre que n'esperava una de més breu.

La Casa Blanca es va distanciar de Papadopoulos referint-se al seu paper en la campanya del 2016 poc més que com el d'un noi que porta els cafès. La seva mare, Kiti, va ser més explícita i va afirmar que Trump "encara dona suport" al jove .


La trama russa plana sobre la presidència de Trump

I és que l'octubre del 2017 l'exconseller de política internacional de Trump va acordar col·laborar amb Mueller i es va convertir, doncs, en el primer investigat de la trama que s'acostava als investigadors per evitar una sentència més greu.

D'aquesta manera, Papadopoulos va admetre que havia mentit a l'FBI el gener del 2017 sobre una conversa que va mantenir l'abril del 2016 amb un professor rus amb connexions amb el Kremlin.

En aquesta conversa, que va tenir lloc quan Papadopoulos era assessor de política exterior de la campanya de Trump, el professor esmentat li va prometre "milers de correus electrònics" amb informació comprometedora sobre la candidata demòcrata Hillary Clinton. Amb aquest subjecte, Papadopoulos també va planejar una potencial trobada entre el llavors candidat republicà i el president rus, Vladímir Putin, una reunió que finalment no es va fer. 

"Si soc destituït, el mercat s'enfonsarà"

La condemna arriba 17 dies després que declaressin culpable l'ex cap de campanya de Trump, Paul Manafort, per delictes de frau en la investigació de la trama russa i que confessés la seva culpabilitat en diversos delictes al seu exadvocat personal, Michael Cohen, que va vincular el mandatari amb delictes de violació de normes de campanya.

Més continguts de