Internacional 05/10/2020

Protestes al Kirguizistan per frau a les eleccions

Ara
1 min
Protestes al Kirguizistan  per frau a  les eleccions

BarcelonaAlmenys 16 persones van resultar ferides aquest dilluns a la manifestació que va tenir lloc a Bishkek, la capital del Kirguizistan, per protestar contra el resultat de les eleccions parlamentàries que es van fer diumenge. Els manifestants consideren que els comicis van ser un frau. De fet, observadors internacionals han corroborat possibles irregularitats i han advertit que les denúncies de compra de vots i d’intimidació als comicis són “creïbles” i “preocupants”. A les eleccions, només quatre dels setze partits que s’hi van presentar van aconseguir representació parlamentària. D’aquests quatre partits, tres estan estretament vinculats al president del país, Sooronbai Jeenbekov. Els partits de l’oposició ja han advertit que no reconeixeran els resultats dels comicis i han exigit a la comissió central electoral que en declari nuls els resultats.

La policia va fer servir canons d’aigua, gasos lacrimògens i granades de so per dispersar els milers de manifestants que es van concentrar a la capital del país. Així mateix, van practicar diverses detencions. El ministeri de l’Interior va justificar l’actuació dels agents per “garantir la seguretat dels ciutadans i mantenir la calma” a la ciutat. “Demanem als organitzadors i als líders dels partits que enviïn els seus simpatitzants a casa”, van advertir fonts del ministeri.

Entre els quatre únics partits que van aconseguir representació parlamentària als comicis, hi ha Birimdik, que lidera el germà del president del país, Asylbek Jeenbekov, i Mekenim Kirguistan, fundat per l’ex segon cap del servei estatal de duanes, Raimbek Matraimov, que està vinculat amb operacions de rentat de diners i se l’acusa d’haver-se endut a l’estranger diners de la república.

stats