Els bombardejos de l'Iran contra l'Iraq i el Pakistan encenen perillosament les tensions regionals

Teheran diu que els seus atacs amb míssils estaven dirigits als culpables d'atacs terroristes al seu territori, però Islamabad i Bagdad rebutgen aquesta explicació

Alissa J. Rubin / The New York Times
4 min
Nou persones ferides per l'atac amb míssils de l'Iran a Quetta, al Pakistan.

BagdadL'Iran ha atacat amb míssils el Pakistan, l'endemà d'un altre atac aeri a l'Iraq, uns moviments que han aixecat fortes denúncies dels dos països i que incrementen la por que el conflicte al Pròxim Orient pugui escalar fins a posar-se fora de control. Des que va començar la guerra a Gaza, el 7 d'octubre, l'Iran ha utilitzat les seves milícies afins contra Israel i els seus aliats. Però dimarts va dir que havia atacat amb míssils el Kurdistan iraquià en resposta als atacs terroristes dins de les seves fronteres. Aquests últims moviments de l'Iran estan elevant la tensió en una regió on ara el conflicte ha afectat almenys cinc nacions.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Estan contribuint a l'escalada de les tensions regionals, i s'ha d'aturar", va dir el ministeri d'Afers Exteriors francès en un comunicat, després de l'atac de dimarts a l'Iraq. Jake Sullivan, assessor de seguretat nacional del president nord-americà, Joe Biden, també va denunciar l'atac aeri iranià al Kurdistan iraquià. L'Iraq va ser el primer a informar que va ser colpejat per míssils de l'Iran i que diverses persones havien mort, inclosa una nena d'11 mesos.

Hores després que el govern iraquià retirés el seu ambaixador de Teheran i convoqués l'encarregat de negocis de l'Iran a Bagdad per protestar contra l'atac, el Pakistan va informar que també havia estat colpejat pel seu veí. "El Pakistan condemna fermament la violació no provocada del seu espai aeri per part de l'Iran i l'atac dins del territori pakistanès, que ha provocat la mort de dos nens innocents i ha ferit tres nenes", ha dit el govern en un comunicat. "Aquesta violació de la sobirania del Pakistan és completament inacceptable i pot tenir conseqüències greus", va advertir.

L'atac amb míssils sobre el Pakistan, un estat amb armes nuclears, s'ha produït aquest dimarts en una regió muntanyosa remota. L'atac a l'Iraq, que té estrets vincles polítics i militars amb l'Iran, va colpejar la capital del Kurdistan, Irbil, al voltant de la mitjanit de dimarts i va implicar míssils balístics i drons. Funcionaris del govern iraquià van dir que havia matat quatre civils. En tots dos casos, l'Iran diu que perseguien els terroristes que estan darrere dels atacs recents al seu territori. Aquest mes, terroristes suïcides van matar 84 persones en una processó commemorativa d'un venerat líder militar iranià, i al desembre, un atac a una comissaria de policia va matar almenys 11 agents.

Els governs iraquià i pakistanès, però, rebutgen les justificacions de l'Iran. "El Pakistan sempre ha dit que el terrorisme és una amenaça comuna per a tots els països de la regió que requereix una acció coordinada", deia el comunicat pakistanès, i considera "encara més preocupant que aquest acte il·legal hagi tingut lloc malgrat l'existència de diversos canals de comunicació entre el Pakistan i l'Iran".

Les accions de l'Iran tenen lloc enmig de la por generalitzada que la devastadora guerra a Gaza es pugui convertir en un conflicte regional més ampli. Ja ha provocat un conflicte de baix nivell entre les forces pròximes a l'Iran, com els rebels houthis del Iemen, i els Estats Units i altres potències occidentals.

Senyals contradictoris de l'Iran

Des que va començar la guerra entre Israel i Hamàs, l'Iran ha enviat senyals contradictoris sobre les seves intencions generals a la regió. En privat, els funcionaris iranians han dit que volen evitar un conflicte més gran. Però també han fet declaracions públiques optimistes sobre les milícies que el país està patrocinant a la regió i la seva importància per mantenir la pressió sobre Israel i els seus aliats.

Els houthis recolzats per l'Iran, que operen des del Iemen, han estat interrompent el transport marítim mundial atacant vaixells al mar Roig, mentre que Hezbol·lah ha llançat atacs al nord d'Israel des del Líban. Les milícies iraquianes estretament vinculades a l'Iran han atacat bases i campaments nord-americans a l'Iraq i Síria més de 130 vegades en els últims tres mesos.

A més d'haver colpejat el Pakistan i l'Iraq, els darrers dies l'Iran també ha atacat Síria. L'Estat Islàmic, que va reivindicar l'atac a la processó commemorativa iraniana, té presència a Idlib. Fins ara, no hi ha hagut cap objecció pública per part del govern sirià, que manté una aliança estreta amb l'Iran.

L'atac al Pakistan d'aquest dimecres ha estat llançat pel Cos de la Guàrdia Revolucionària de l'Iran i s'ha centrat en una zona prop de la frontera de l'Iran amb el Pakistan, on es creu que s'amaga el grup militant que va reivindicar l'atac a la comissaria de policia de Rask.

L'atac amb míssils del dia anterior havia portat l'Iraq a presentar una denúncia davant el Consell de Seguretat de l'ONU per l'"agressió" iraniana. I l'assessor de seguretat nacional de l'Iraq, Qassim al-Araji, va qualificar l'explicació iraniana dels seus atacs d'"infundada", i va utilitzar un llenguatge molt més contundent del que és habitual. "La casa que va ser bombardejada pertanyia a un empresari civil", va dir Al-Araji, que havia viatjat a Irbil des de Bagdad hores després de l'atemptat. Al-Araji, que és el responsable del govern iraquià en una sèrie de qüestions delicades relacionades amb l'Iran, té una llarga trajectòria de treball estret amb Teheran i poques vegades és crític públicament.

Copyright 'The New York Times'
stats