Pròxim Orient

El parlament d'Israel aprova la primera llei per liquidar la independència judicial

Netanyahu impulsa la reforma que posa fi a la doctrina de la raonabilitat del Tribunal Suprem, malgrat una forta oposició

2 min
Canons d'aigua contra manifestants contraris a la reforma judicial a Jerusalem.

BarcelonaLa policia d'Israel ha fet servir canons d'aigua contra els manifestants que bloquejaven l'edifici del Parlament a Jerusalem. La cambra ha donat llum verda a la primera llei de la polèmica reforma judicial impulsada pel govern ultraconservador de Benjamin Netanyahu. La votació ha estat de 64 a 0: tots els diputats de la coalició de govern han votat a favor i tots els de l'oposició han abandonat la sala cridant "vergonya".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La llei elimina la doctrina de la "raonabilitat", que facultava el Tribunal Suprem a aturar les decisions governamentals que els jutges consideressin poc raonables. La mesura forma part d'un paquet de reforma judicial proposat pel govern de Netanyahu, una coalició de les forces de dreta i d'ultradreta.

La reforma judicial ha generat una forta resposta al país, que no ha parat durant set mesos, amb manifestacions massives (dissabte, més de 550.000 persones van sortir als carrers a tot el país), vagues laborals i una declaració de més de 10.000 reservistes que es neguen a unir-se a files si el paquet tira endavant. Alerten que el paquet soscava la separació de poders i la independència de la justícia. El govern argumenta que és necessària per restablir l'equilibri de poders.

La polarització és tan gran, que el president dels Estats Units, Joe Biden, ha demanat a les institucions israelianes que frenin unes reformes que considera que "divideixen" la societat. "Tenint en compte les nombroses amenaces i desafiaments a què s'enfronta Israel en aquest moment, no té sentit que els líders forcin la llei: haurien de centrar-se a reunificar la gent i trobar consensos", ha dit Biden.

Rebuig patronal

Desenes de benzineres i centres comercials, entre altres negocis, han tancat aquest dilluns després que el Fòrum Empresarial Israelià decidís suspendre l'activitat empresarial per denunciar la reforma. El fòrum representa algunes de les corporacions i bancs més grans del país. "Demanem al primer ministre que compleixi el seu deure i que entengui la magnitud del desastre que es pot produir", ha dit la patronal en un comunicat.

Segons l'enquesta difosa per l'emissora pública Kan, el 46% d'israelians s'oposen a la mesura, un 35% hi estan a favor i hi ha un 19% d'indecisos.

Divendres, més de 1.100 reservistes de la força aèria israeliana, inclosos més de 400 pilots, van dir en una carta sense precedents que suspendrien la seva tasca de voluntaris de reserva si no s'eliminava el pla del govern. Netanyahu la va qualificar d'un atac a la democràcia.

El primer ministre ha assistit a la sessió de la Knèsset, el Parlament israelià, després de rebre l'alta hospitalària d'una intervenció per posar-li un marcapassos.

stats