Els Estats Units suspenen el finançament a l'agència d'ajuda als refugiats palestins

L'ONU investiga la suposada implicació de treballadors de l'UNRWA amb els atacs de Hamàs del 7 d'octubre

ARA
2 min
Desplaçats palestins en tendes a Rafah, al sud de la franja de Gaza.

BarcelonaL'agència de les Nacions Unides per als refugiats palestins (UNRWA) ha informat que ha obert una investigació sobre la suposada implicació d'alguns dels seus treballadors en els atacs de Hamàs contra Israel el 7 d'octubre de l'any passat, basant-se en un informe aportat per les autoritats israelianes. El comissionat general de l'UNRWA, Philippe Lazzarini, ha afirmat que, "per protegir la capacitat de l'agència per entregar assistència humanitària", ha pres la decisió de cessar immediatament els contractes de les persones sospitoses mentre s'investiga la informació.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Lazzarini no ha detallat quants treballadors podrien estar implicats en els atacs, ni tampoc quin tipus de vinculació haurien tingut. Però ha assegurat que "qualsevol empleat de l'UNRWA que estigui implicat en actes de terror" n'haurà d'assumir la responsabilitat, si cal a través de processaments penals.

Després d'aquestes acusacions, el govern dels Estats Units ha anunciat que suspèn temporalment el finançament per a l'UNRWA, mentre "revisa aquestes acusacions i les mesures que les Nacions Unides estan prenent per abordar-les". En un comunicat del departament d'Estat, la diplomàcia estatunidenca ha concretat que hi ha dotze treballadors assenyalats, i ha instat l'ONU a adoptar "mesures coercitives apropiades" perquè l'agència pugui continuar duent a terme el seu "paper fonamental" per donar assistència als palestins i "salvar vides".

El cap de la diplomàcia de la Unió Europea, Josep Borrell, ha dit que Brussel·les "valorarà els següents passos i traurà lliçons a partir del resultat de la investigació completa i exhaustiva".

Amb més de 30.000 treballadors, l'UNRWA és l'organització més gran de la franja de Gaza, i entre els seus principals donants hi ha els Estats Units, Alemanya i la Unió Europea. Israel l'ha acusat repetidament de complicitat amb Hamàs i ha assegurat que diversos dels seus membres són militants del grup islamista, cosa que l'ONU sempre ha negat.

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha estat informat sobre aquestes acusacions i s'ha mostrat "horroritzat", segons ha dit aquest divendres el seu portaveu, Stéphane Dujarric. "Es farà una comprovació independent urgent i exhaustiva de l'UNRWA", ha afegit.

Per la seva banda, el portaveu del govern israelià, Eylon Levy, ha acusat les Nacions Unides d'haver fet l'anunci el mateix dia en què l'atenció internacional estava posada en la decisió del Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) de l'ONU, que ha ordenat a Israel que prengui "les mesures al seu abast per evitar un genocidi" dels palestins de Gaza, tot i que finalment no ha demanat un alto el foc.

Ajuda vital

L'UNRWA es va establir el 1949 després de la primera guerra araboisraeliana, i proveeix els palestins de Gaza de serveis vitals, com l'assistència mèdica i humanitària, a més d'escoles, en instal·lacions que des que va començar la guerra el 7 d'octubre han servit de refugi per a desenes de milers de desplaçats interns. L'agència també ofereix ajuda als palestins de Cisjordània, Jordània, Síria i el Líban.

En el seu atac, Hamàs va matar unes 1.200 persones i en va segrestar 240, segons les xifres de les autoritats israelianes. La resposta de l'exèrcit hebreu ha estat implacable des del primer dia, i les autoritats de la franja de Gaza ja han comptabilitzat més de 26.000 palestins morts.

stats