Israel deté Ahed Tamimi, la jove símbol de la resistència palestina

L'activista de 22 anys, arrestada per un missatge a les xarxes, va passar vuit mesos a la presó quan era menor

2 min
UNA Noia  I ELS SOLDATS

BarcelonaAhed Tamimi, icònica activista palestina de 22 anys, ha estat detinguda aquesta passada matinada en una nova nit de batudes de l'exèrcit israelià a Cisjordània, que s'ha saldat amb més de 60 arrestos. Els soldats han entrat a casa seva al petit poble de Nabi Saleh, a uns 20 quilòmetres de Ramal·lah, i l'han detinguda per "incitació al terrorisme". El motiu: un suposat missatge a les xarxes socials on cridava a matar colons israelians. Segons ha declarat a l'agència turca Anadolu la seva mare, però, ella no havia fet aquesta publicació: "Hi ha desenes de pàgines amb el nom de l'Ahed i la seva fotografia amb les quals ella no hi té cap relació", ha assegurat Nariman Tamimi.

El nom d'Ahed Tamimi, certament, va donar la volta al món l'any 2017, quan amb 16 anys va encarar-se amb un soldat israelià que l'havia agredit durant una manifestació i el va bufetejar a la cara. Detinguda juntament amb la seva mare, va ser empresonada durant gairebé vuit mesos, moment en què se la va anomenar la Rosa Parks palestina, i va generar una onada de solidaritat mundial en favor del seu alliberament i en contra de l'empresonament de menors palestins (170 ara com ara, segons l'ONG palestina de defensa dels presos Addameer). Convertida des de llavors en símbol de la resistència contra l'ocupació, ara feia una setmana que l'exèrcit havia detingut el seu pare, Bassem Tamimi. Aquesta passada nit l'exèrcit se l'ha endut també a ella i la seva família no sap on són cap dels dos.

"No sabem què passarà amb l'Ahed, però des que va començar la guerra tothom que és detingut és posat sota detenció administrativa [de manera indefinida i sense càrrecs ni judici, una pràctica habitual per part d'Israel]. Si no és alliberada avui o demà, serà enviada a la presó", lamenta en un missatge de WhatsApp a l'ARA Manal Tamimi, tia de l'activista detinguda. Des que Israel va començar a bombardejar Gaza en resposta a l'atac de Hamàs del 7 d'octubre, almenys 1.750 palestins han estat detinguts als territoris ocupats, on entre soldats i colons han deixat més de 150 morts i uns 2.100 ferits.

L'arrest d'Ahed Tamimi és especialment simbòlic, i així ho prova el fet que el mateix ministre de Seguretat Nacional israelià, l'ultra Itamar Ben Gvir, l'hagi celebrat a les xarxes socials: "Felicitats a les forces que han arrestat aquesta nit la terrorista i activista dels drets humans Ahed Tamimi [...] Tolerància zero amb els terroristes!", ha escrit a X, on ha penjat una fotografia de la detenció.

stats