Nord d'Àfrica

Manifestants libis irrompen al Parlament per protestar pel bloqueig polític

Els talls d'electricitat han estat el detonant dels aldarulls

ARA
2 min
Aldarulls a davant del Parlament de Líbia

BarcelonaLa tensió pel bloqueig polític a Líbia ha esclatat als carrers de les principals ciutats del país, on els manifestants han protestat pel deteriorament de les condicions de vida i han reclamat la celebració d'eleccions. Les protestes més violentes es van produir divendres a la nit a Tubruq, ciutat a l'est del país que acull el Parlament. Els manifestants van irrompre a la seu de la cambra legislativa i van provocar incendis a l'exterior.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A la capital, Trípoli, centenars de persones es van concentrar a la plaça dels Màrtirs, en una de les manifestacions més multitudinàries dels últims anys. "N'estem farts! Volem enderrocar els governants! Volem electricitat!", cridaven els que s'hi aplegaven, segons publica Reuters. Els talls d'electricitat han sigut la gota que ha fet vessar el got en una societat cansada de la inestabilitat que arrossega aquest país del nord d'Àfrica des de fa gairebé una dècada, des d'un cisma entre l'est i l'oest del país que es va produir el 2014, tres anys després que una revolució popular derroqués el dictador Muammar al-Gaddafi. Les protestes es van estendre també a altres ciutats líbies com Bengasi, Al-Bayda, Misrata i Sirte.

Les manifestacions coincideixen amb el final del mandat del fòrum de diàleg establert per l’ONU a finals del 2020 sense que s'hagi aconseguit arribar a cap acord per posar fi al bloqueig polític del país, on hi ha dos governs paral·lels que es declaren legítims i operen alhora competint pel control de Líbia. Per una banda, Abdul Hamid Dbeibah, primer ministre del Govern d'Unitat Nacional des de principis del 2021, amb seu a Trípoli i reconegut per la comunitat internacional, i per l'altra, Fathi Bashagha, que el febrer d'aquest any va ser escollit primer ministre pel Parlament -que va retirar el suport a Dbeibah-. Bashagha opera des de la ciutat costanera de Sirte i ha rebut el suport de Rússia i els Emirats Àrabs Units.

El president del Parlament, Aquila Saleh, va mantenir fins dijous negociacions a Ginebra, amb la mediació de l'ONU, amb el seu rival Jaled al-Meshri, líder de l'Alt Consell d'Estat (pro Dbeibah), per consensuar un marc constitucional que permeti celebrar eleccions que posin fi a aquesta nova divisió política. Cada una de les dues faccions polítiques compten amb el suport de diverses milícies i grups armats, i l'augment de les tensions fa créixer la por a un nou conflicte bèl·lic, com el que Líbia va patir el 2019 i el 2020.

stats