Només va sobreviure el petit Hussein: crònica d'un bombardeig israelià al Líban

Un nen petit, l'únic supervivent de l'últim atac israelià al Líban que ha matat vuit membres d'una mateixa família

3 min
Un edifici residencial de Nabatieh (Líban) destruït per un atac israelià.

Nabatieh (Líban)Els equips de defensa civil libanesos continuaven les tasques de rescat ja entrat el migdia, mentre creixia una tempesta que va convertir el terreny en un fangar. Cinc cossos ja havien estat recuperats i eren al dipòsit de cadàvers de l'hospital per fer-los les proves d'ADN perquè havien quedat completament desfigurats. Els veïns, encara colpejats pel mortífer atac, tafanejaven al lloc.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La nit de dimecres, un dron d'atac israelià va llançar diversos míssils que van impactar contra la casa de Hussein Barjawi, propietari d'una botiga de queviures a la localitat de Nabatieh, al sud del Líban, i van causar la seva mort i la de set membres més de la seva família. Enmig de la tragèdia es va obrar el miracle i els rescatistes van aconseguir treure amb vida de sota la runa l'únic supervivent de la família: el petit Hussein.

L'habitatge va quedar destruït pel bombardeig, convertit en una muntanya de runa que van haver de netejar les excavadores per aclarir la carretera. Tot i que la zona estava acordonada, una multitud de persones anaven i venien del lloc. Entre la munió que observava hi havia Mahmoud Kamil Barjawi, cosí germà del Hussein. Encara no es podia creure el que havia passat.

“Vaig marxar de casa el meu cosí a un quart de nou del vespre, havíem sopat junts amb la família i unes hores més tard, estaven morts. La meva neboda i els seus fills viuen amb ells. És una tragèdia”, va exclamar amb veu trencada. “Solíem pensar que els nazis eren alemanys, però sembla que els nazis ara són israelians. I encara avui continuen parlant de l'Holocaust, del genocidi contra els jueus, mentre ells estan massacrant Gaza i el Líban. Han mort dones i nens, a aquella casa no hi havia combatents”, va sentenciar el Mahmoud.

Samira Sabah és veïna del barri. Coneix la família de tota la vida. “Sempre han viscut aquí. El Hussein tenia una botiga. Hi treballaven ell i la seva dona per guanyar-se la vida, i per tenir cura de la família. Tenen fills petits”, explica la Samira abans d'afegir: “Per què els van atacar? Per què aquí a Nabatieh? Tinc por pels meus fills, tinc por d'una guerra”.

Refugi per a desplaçats

Nabatieh, a més, s'ha convertit en el segon municipi amb el nombre més gran de famílies desplaçades del sud del Líban, després de quatre mesos d'enfrontaments fronterers entre Hezbol·lah i Israel que han forçat més de 87.000 civils a fugir de casa seva. Els dos últims dies, Israel ha intensificat els seus atacs colpejant zones cada vegada més profundes i urbanes, cosa que ha fet créixer la por entre la població que les hostilitats s'estenguin al Líban.

Avions de guerra israelians han llançat una onada d'atacs a les regions de Nabatieh i Tir, a més de vint quilòmetres de la zona militar delimitada al llarg de la frontera. Tres civils més, una mare i els seus dos fills, van morir aquest dimecres per l'impacte d'un míssil a casa seva a la localitat de Souaneh. Ha estat l'escalada més gran des que van començar els enfrontaments fronterers entre Israel i la milícia libanesa el 8 d'octubre.

Els atacs israelians són en resposta al llançament d'una salva de coets des del sud del Líban contra la caserna general de Safad, a quinze quilòmetres de la fronterera. En l'atac, que encara no ha estat reivindicat per Hezbol·lah, va morir una soldat israeliana i set més van resultar ferits. El repunt de les tensions frontereres arriba després de l'últim discurs del xeic Hassan Narsal·lah, que va advertir dimarts que no aturarà els atacs al front nord d'Israel mentre continuï l'ofensiva a la franja de Gaza.

L'atac aeri mortal al centre de la ciutat de Nabatieh ha estat una advertència a Hezbol·lah. El ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, va dir aquest dimecres que l'exèrcit ha intensificat els seus atacs contra la milícia "en un nivell d'1 sobre 10", advertint que l'escalada actual és només una part del que són capaços de fer. “Podem atacar a una profunditat de cinquanta quilòmetres, arribar a Beirut o qualsevol altre lloc”, va amenaçar.

Els últims dies, Israel ha dut a terme una sèrie d'atacs selectius contra membres de Hezbol·lah i Hamàs amb precisió quirúrgica contra vehicles en què viatjaven comandaments militars d'aquests dos grups, que han arribat a 35 quilòmetres de la capital libanesa.

stats