El personal mèdic de Gaza es nega a abandonar els hospitals: "Els pacients estan connectats a màquines"

El ministeri de Salut i la Creu Roja constaten que és impossible evacuar els pacients amb seguretat

3 min
Estampa d'un hospital a Gaza: un home plora al costat del cos del seu nebot mort per culpa d'un bombardeig israelià.

Barcelona“Cada dia rebem entre 80 i 100 pacients, la majoria criatures i dones, perquè els bombardejos són durant la nit, i els troben dormint a casa. Molts arriben totalment cremats. La situació és terrible i si els atacs israelians contra els civils continuen serà una catàstrofe”, és l’últim missatge que l'ARA rep del doctor Ahmad Muhanna, director de l'Hospital Al-Awda al camp de refugiats de Jabalia, al nord de la franja de Gaza. Abans que Israel ordenés evacuar el centre, on estaven operant pacients, encara va tenir temps de dir que només tenien medicines per a una setmana o deu dies: “Sense analgèsics ens costarà molt tractar els pacients”. També advertia que la gasolina dels dos generadors que funcionen alternativament per fer funcionar els quiròfans, els respiradors i les incubadores se’ls acabaria en qüestió de dies. L’hospital, com altres equipaments mèdics de la Franja, ha patit també danys en els bombardejos. 

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El doctor Muhanna només pensava en com continuar fent funcionar el seu hospital sota les bombes i explicava que les ambulàncies no podien sortir a recollir els ferits. I que l’equip de l’hospital també havia patit els bombardejos: des de dissabte una infermera i un tècnic de laboratori havien mort en els atacs israelians. Però mentre atenia l’ARA, a primera hora del matí, no s’imaginava que, unes hores més tard, Israel els ordenaria marxar. Com si un hospital desbordat de ferits pogués fer tan fàcilment les maletes. 

Al vespre, Nebal Farsakh, portaveu de la Mitja Lluna Roja Palestina, confirmava a l’ARA per telèfon des de Ramal·lah (Cisjordània) que el ministeri de Salut palestí ha decidit no evacuar els hospitals de Gaza, perquè seria impossible. “Els pacients estan connectats a màquines, depenen del tractament i de les cures i no poden ser evacuats”, explica. Pel que fa a la Mitja Lluna Roja, han decidit no evacuar el personal de l’Hospital d’Al-Quds, a la ciutat de Gaza, que gestiona l’organització: "Metges i personal d'infermeria han decidit quedar-se. No han volgut deixar enrere els seus pacients i marxar al sud".

Un infant palestí ferit per un bombardeig israelià, a mans d'un sanitari en un hospital de Rafah, al sud de la franja de Gaza.

Farsakh recorda que, a més dels pacients, els hospitals s’han convertit també en un refugi per als civils que no tenen altre lloc on anar. “Al nostre hospital s’han refugiat 1.500 persones buscant un lloc segur”. També assegura que han decidit mantenir obert el centre de primers auxilis: “Els paramèdics també s’han volgut quedar. Israel ha ordenat evacuar 1,2 milions de palestins de Gaza i això és impossible, perquè la gent no pot anar enlloc: tot està destruït i ningú els pot ajudar a marxar i a més els bombardejos no s’han aturat ni un minut”, recorda.

Les grans ONG poden evacuar el seu personal, però a Gaza (i probablement enlloc del món) no hi ha cap organització que pugui evacuar en 24 hores 1,2 milions de civils: “No podem deixar enrere centenars de milers de persones sense cap ajuda –diu Farsakh–. Els meus col·legues treballaran mentre puguin". 

Una “condemna a mort”

El portaveu de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tarik Jasarevic, també ha dit que és impossible evacuar pacients dels hospitals de Gaza en 24 hores, tal com va ordenar l'exèrcit israelià: "Hi ha persones greument malaltes, que depenen de suport vital, com ara ventiladors mecànics. Moure’ls és una condemna a mort. Demanar als treballadors de la salut que ho facin és més que cruel”, constata. 

Joves palestins al costat dels cossos de víctimes dels bombargejos, al dipòsit de cadàvers de l'hospital Al-Shifa de la ciutat de Gaza.

En una crida desesperada, el personal de la Mitja Lluna Roja Palestina demana ajuda al món: “Està en joc la humanitat; el món ha d’intervenir per evitar la catàstrofe que es produirà en les pròximes hores. La guerra no és la resposta. Matar civils i destruir infraestructura civil no és la resposta. Demanem als moviments de la Creu Roja arreu del món que protegeixin els humanitaris i facin el que puguin perquè Israel suspengui aquesta ordre [d’evacuació]”. 

Els hospitals de Gaza ja estaven a un pas del col·lapse, com il·lustrava molt bé dijous a la seva crònica per a la BBC el periodista gazatí Adnan al-Busrh, des de l’Hospital Al-Shifa, un dels més importants de la ciutat de Gaza. Els equips mèdics d’aquest centre són uns dels més ben preparats del món per gestionar crisis humanitàries amb milers de morts i ferits, però les imatges constataven que havien arribat al límit. Tant, que el veterà reporter, que ha cobert les cinc guerres que ha patit la Franja, es va trencar: “Els morts no són tractats amb dignitat i els ferits queden abandonats amb el seu dolor”.

stats