Tragèdia humanitària

La xifra de morts pel terratrèmol ja supera els 35.000

Turquia arresta diversos constructors per l'enfonsament d'edificis pel sisme

ARA
2 min
Un home plora els seus familiars en una fossa comuna després d'un gran terratrèmol a Adiyaman, al sud-est de Turquia

BarcelonaEl nombre de víctimes mortals del terratrèmol que va arrasar el sud-est de Turquia i el nord de Síria dilluns passat ja supera les 35.000. Més de trenta mil (31.643) s’han registrat a Turquia, on els equips de rescat treballen sense parar des de fa una setmana. A Síria, on s'han confirmat 3.575 morts, gairebé no ha arribat ajuda. De fet, aquest diumenge el cap humanitari de les Nacions Unides, Martin Griffiths, ha reconegut la falta d’assistència a les àrees opositores del nord-oest d’aquest país àrab, les més afectades pel sisme. “Fins ara hem fallat a la gent del nord-oest de Síria. Amb raó se senten abandonats, buscant ajuda internacional que no ha arribat. La meva responsabilitat i obligació és corregir aquest error tan de pressa com puguem”, ha escrit Griffiths a Twitter.

Cap humanitari de les Nacions Unides

A Turquia, gairebé 158.000 persones han estat evacuades i ja hi ha més de 80.000 ferits. Encara que ja han passat més de sis dies des que el sisme va devastar la zona, en les últimes 24 hores els equips de rescat han salvat més d’una desena de persones, des d’una nena de 3 anys fins a una dona de 85, que han estat entre 140 i 155 hores sota la runa. 

Detenció d’arquitectes i constructors

D’altra banda, les forces de seguretat turques han detingut aquest diumenge una dotzena de constructors, arquitectes i aparelladors per la seva suposada responsabilitat en l’enfonsament d’alguns edificis pel sisme. A més, la Fiscalia turca ha emès més de 100 ordres de detenció contra sospitosos de negligència en la construcció d’edificis. Així mateix, ha creat una unitat especialitzada per investigar els blocs de pisos que van col·lapsar. 

El vicepresident de Turquia, Fuat Oktay, ha declarat aquest diumenge que les autoritats han identificat fins ara 131 persones sospitoses de ser responsables de l’enfonsament d’alguns dels edificis. “Farem un seguiment meticulós fins que acabi el procés judicial, sobretot en els casos dels edificis que van patir els danys més greus i van causar morts i ferits”, ha afirmat. 

Els líders de l’oposició fa molt temps que acusen el govern de Recep Tayyip Erdogan de no fer complir la normativa en matèria de construcció i de permetre la corrupció en l’edificació d’habitatges. Amb unes eleccions presidencials previstes per al maig, la gestió del desastre i les explicacions i depuració de responsabilitats seran claus per al futur d’Erdogan.

stats