Internacional 16/04/2021

El vídeo d'un policia que va disparar a un nen de 13 anys quan aixecava les mans

L'alcaldessa de Chicago crida a la calma després de fer públiques les imatges

Sònia Sánchez
3 min
Imatge del moment de la mort d'Adam Toledo, de 13 anys, per un tret de la policia a Chicago.

BarcelonaUn nou vídeo policial eleva la tensió als Estats Units. La ciutat de Chicago ha fet públiques les imatges gravades amb la càmera integrada a l'uniforme d'un policia que el 29 de març va matar un nen de 13 anys d'origen hispà, Adam Toledo, al disparar-li un tret al pit quan aixecava les mans per rendir-se. L'alcaldessa de la ciutat, Lori Lightfoot, va cridar a la calma a la ciutadania en una emotiva roda de premsa, dijous al vespre, abans de fer pública la gravació. "Dit clarament, hem fallat a l'Adam", va assegurar.

Al vídeo gravat amb la càmera del mateix policia, Eric Stillman, de 34 anys, es veu la seva persecució rere el noi per un carreró cap a les 2.30 de la matinada. El policia crida: "Ensenya'm les punyeteres mans! Para!" (Show me your fucking hands). Quan el noi passa per la porta d'una tanca es gira i aixeca les mans enlaire, però el policia dispara de seguida i el nen cau a terra. En els minuts següents es veu com el policia s'hi acosta, crida una ambulància –"Víctima de ferit de bala, trets disparats per la policia", diu per ràdio– i li diu al nen: "Estigues amb mi". El nen agonitza, mentre el mateix policia i altres agents miren de reanimar-lo.

Més tard es pot veure una pistola a terra uns metres més enllà d'on ha caigut la víctima. La policia al·lega que l'agent pensava que el noi anava armat, perquè l'operació policial comença arran d'uns trets disparats a la zona. Un noi de 21 anys, Ruben Roman, que era amb la víctima, va ser detingut i imputat dies després per haver disparat presumptament diversos trets aquella nit mentre era amb Toledo. Sembla clar que el nen de 13 anys va llançar una pistola uns metres més enllà tot just abans de girar-se cap al policia amb les mans enlaire. Els últims minuts de gravació de la càmera del policia mostren com l'agent s'allunya una mica del lloc on els seus companys intenten sense èxit mantenir Toledo amb vida, i respira agitat abans de seure a terra clarament trasbalsat.

L'alcaldessa va admetre que les imatges eren "molt difícils de veure", però va insistir que el cas tenia molts "matisos". "Tots hem de procedir amb profunda empatia i calma, i sobretot amb pau", va dir. La nit va passar sense grans manifestacions a la ciutat, tot i que sí que hi va haver concentracions pacífiques en uns quants indrets en record de Toledo, també al lloc exacte on va ser disparat.

L'advocada de la família de Toledo, Adeena Weiss Ortiz, va dir en roda de premsa, després de publicar-se el vídeo, que el nen havia complert les ordres que li donava el policia, va llançar l'arma i es va girar. "No sé si l'agent va tenir temps suficient o no, tot el que sé és que l'agent està entrenat per no disparar a un individu desarmat", va dir. En canvi, el president del sindicat de policia de Chicago, John Cataranza, assegurava a la CNN que el tret del policia estava "100% justificat" perquè el nen tenia una arma a la mà fins menys d'un segon abans del tret i, per tant, el policia va haver de prendre una decisió en aquesta mínima franja de temps. El Departament del Policia de Chicago, de fet, havia publicat el vídeo a la seva web congelant un frame per assenyalar amb una fletxa el que semblava una arma a la mà de Toledo, tot just abans de tirar-la i només "838 mil·lisegons" abans que se senti el tret del policia.

Amb matisos o sense, el nou cas amenaça amb incendiar més l'ànim al país, l'endemà que declarés al jutjat la policia acusada d'haver matat un noi negre de 20 anys desarmat a Minnesotta el cap de setmana passat. L'agent al·lega que volia disparar el taser i va disparar per error la seva arma. Tot plegat, a més, quan tot el país està pendent del judici pel cas de George Floyd, que l'any passat va desencadenar la protesta contra el racisme policial més gran dels últims 50 anys als EUA. Al contrari que en el cas del nen de Chicago, en el de Floyd tots els representants de la policia que han declarat davant el tribunal, inclòs el cap de policia de Minneapolis, han anat en contra de l'actuació de l'agent jutjat, Derek Chauvin, que va pressionar durant més de nou minuts amb el seu genoll el coll de Floyd, fins que va morir.

stats