Estats Units

Una altra víctima negra en mans de la policia tensa el judici per la mort de George Floyd

Un jove de 20 anys mor pel tret d'una agent en un control de trànsit a Minneapolis

4 min
Una dona protesta contra la policia a Brooklyn Center (Minesotta) per l'assassinat a mans de la policia del jove negre Daunte Wright malgrat els gasos lacrimògens.

WashingtonMinneàpolis ha viscut una segona nit d'aldarulls per la mort diumenge d'un jove afroamericà de 20 anys a mans de la policia. Coincidint amb el judici contra l'expolicia Derek Chauvin, el presumpte autor de la mort de George Floyd, torna a sobrevolar la ciutat el fantasma de la violència policial contra la comunitat afroamericana. Els manifestants s'han saltat el toc de queda que el governador havia fixat a les set de la tarda per evitar les protestes i la policia ha llançat gasos lacrimògens fins que els ha dispersat.

El president nord-americà Joe Biden ha demanat que s'investiguin els fets i la vicepresidenta Kamala Harris ha dit a Twitter que "no n'hi ha prou amb les pregàries" i que "la família de Wright mereix respostes".

L'incident va tenir lloc diumenge en un control de tràfic a Brooklyn Center, una localitat de l'àrea metropolitana de Minneapolis. Segons la policia, els agents van ordenar a un cotxe que s'aturés cap a les dues de la tarda, hora local, perquè presumptament tenia la matrícula del vehicle caducada. En consultar la base de dades, van descobrir que el conductor, identificat per la seva família com a Daunte Wright, tenia una citació judicial pendent, motiu pel qual van intentar detenir-lo. 

En un vídeo fet públic aquest dilluns per la policia es pot observar com Wright aconsegueix entrar al cotxe després de desfer-se d'un agent que aparentment intentava emmanillar-lo. En aquest instant, amb la víctima asseguda al seient del conductor, comença un forcejament que acaba amb un tret mortal. Immediatament abans, se senten crits de "Taser" (pistola de descàrrega elèctrica) per part de l'agent que presumptament va efectuar el tret. En teoria, doncs, són crits per avisar que pensa utilitzar aquesta arma.

Després de rebre la bala, Daunte Wright va aconseguir conduir uns metres abans de xocar contra un altre vehicle. Mentre s'allunya el vehicle, al vídeo se sent com l'agent es lamenta: "Merda, acabo de disparar-lo". La dona ha estat suspesa temporalment del seu càrrec. Tim Gannon, cap de la policia de Brooklyn Center, ha dit que va ser un tret accidental: una confusió entre la pistola convencional i la pistola elèctrica.

Segons Katie Wright, mare del difunt, el seu fill la va trucar durant l'incident. Wright va relatar que li va demanar que la posés al telèfon amb la policia per poder facilitar-los la informació del vehicle que, segons va explicar, era un regal familiar que li havien fet fa dues setmanes, però va sentir com un agent li deia que deixés el telèfon i sortís del cotxe. Després, segons la seva versió, va sentir una discussió i un crit: "Daunte, no corris". La trucada es va tallar. Quan va tornar a establir contacte, va ser la seva parella, que també viatjava al cotxe, la que va contestar i la va informar que havia rebut un tret.

Hores després de l'incident, centenars de persones es van concentrar al lloc dels fets i més tard davant d'una comissaria pròxima, on alguns manifestants van llançar objectes contra els policies. Els agents van carregar amb gas lacrimogen i bales de goma. Hi va haver saquejos i destrosses en comerços de la zona, on es van desplaçar membres de la Guàrdia Nacional, i es va decretar el toc de queda durant la matinada.

Judici contra Derek Chauvin

Com una ona expansiva, l'efecte de l'incident mortal es va fer notar en l'inici de la sessió del dia al judici contra Derek Chauvin. Eric Nelson, advocat de l'expolicia, va sol·licitar que els membres del tribunal fossin aïllats i interrogats sobre el seu coneixement dels incidents posteriors a la mort de Daunte Wright. L'advocat va expressar la seva preocupació pel fet que els membres del tribunal puguin témer les conseqüències d'una declaració d'innocència del seu defensat. Nelson va argumentar que existeix la possibilitat que la preocupació pels incidents en cas d'exculpació de Chauvin influeixin en el veredicte del jurat. El jutge Peter Cahill va declinar les dues peticions de la defensa, motiu pel qual l'aïllament del tribunal només començarà una vegada els seus membres es retirin a deliberar, un fet que podria donar-se ja la pròxima setmana.

Durant la sessió d'ahir, la Fiscalia va començar a tancar la seva presentació de proves i testimonis abans del torn de la defensa. El primer dels testimonis durant la sessió de dilluns va ser Jonathan Rich, un cardiòleg de Chicago que va desmuntar l'argument de la defensa sobre el fet que els problemes coronaris de George Floyd fossin el que, sumat al consum de drogues, contribuïssin a la seva mort. Rich va descartar "amb un alt grau de certesa mèdica" que Floyd patís un episodi cardíac o una sobredosi i va defensar que la causa de la mort va ser el baix nivell d'oxigen de la víctima a conseqüència de "l'asfixia posicional a la qual va ser sotmès".

Els arguments del cardiòleg concorden amb els expressats en sessions anteriors per altres experts mèdics. Tots ells han apuntat que els més de nou minuts que Chauvin va tenir el genoll pressionat contra el coll de Floyd van ocasionar-li la mort. L'advocat de l'expolicia ha intentat basar la seva defensa en l'historial de consum de drogues de la víctima, però segons el pneumòleg Martin Tobin, un dels experts cridats a testificar, "una persona sana que fos sotmesa al que va ser sotmès Floyd hauria mort".

stats