Estats Units
Internacional 01/04/2021

"L'havia de controlar perquè és molt corpulent": les paraules del policia que va matar George Floyd just després dels fets

El judici reconstrueix els minuts previs i posteriors a la mort de l'afroamericà a través de diversos vídeos

2 min
George Floyd s'encara a un policia minuts abans de la seva mort, en un vídeo enregistrat per la càmera d'un agent i que s'ha projectat al judici aquest dimecres

SabadellInstants després que el cos, ja sense vida, de George Floyd fos carregat en una ambulància el 25 de maig de l'any passat a Minneapolis, Charles McMillan, que havia presenciat els fets, es va dirigir a Derek Chauvin, el policia que havia immobilitzat Floyd aixafant-li el coll contra terra amb el genoll durant 8 minuts i 46 segons. "No respecto el que has fet". "Havia de controlar aquest home perquè és molt corpulent", va respodre Chauvin des de dins del cotxe de policia.

L'escena va quedar enregistrada en un vídeo que aquest dijous a la matinada (dimecres al vespre als Estats Units) s'ha projectat en el marc del judici contra Chauvin per la mort de Floyd. McMillan hi ha comparegut com a testimoni i ha explicat que va demanar a Floyd que col·laborés amb la policia: "Aixeca't i entra al cotxe. No pots guanyar!", li va dir. Però la resposta de l'afroamericà va ser: "No puc". McMillan, que ha assegurat que es va sentir "impotent" al veure com Chauvin asfixiava Floyd, no ha pogut contenir les llàgrimes durant la seva declaració, motiu pel qual la sessió s'ha hagut de suspendre durant uns minuts.

El bitllet de 20 dòlars

Entre els testimonis que han participat en aquesta tercera sessió del judici hi ha també Christopher Martin, el caixer del supermercat Cup Foods a qui Floyd va pagar amb un bitllet de 20 dòlars fals, motiu pel qual van avisar la policia. "Vaig pensar que el George no sabia que era fals", ha explicat Martin, de 19 anys. Segons el seu relat, es va plantejar fins i tot no dir-li res i deixar que l'empresa li descomptés aquests 20 dòlars del seu sou, però finalment ho va comentar a l'encarregat, el qual li va demanar que hi anés a parlar. Però Floyd ja havia pujat a un cotxe, amb dos passatgers més, i es va negar a tornar a la botiga. Va ser llavors quan l'encarregat va demanar a un altre empleat que avisés la policia. Martin assegura que, quan va veure el tràgic final de la situació, va sentir "incredulitat i culpa". "Penso que si no hagués agafat aquell bitllet, tot això s'hauria evitat", ha dit el jove.

Els vídeos de l'interior de la botiga, que també s'han reproduït al judici, mostren un Floyd enèrgic i alegre, i també conversant animadament amb una dona. Segons Martin, Floyd va ser "amable, proper i xerraire" quan ell el va atendre a la caixa. "Simplement estava vivint la seva vida", ha afegit. El dependent li va preguntar si jugava a beisbol i ell li va respondre que jugava a futbol, tot i que, segons ha explicat, li costava trobar les paraules. "Semblava col·locat", ha reconegut Martin.

El fet que la víctima hagués consumit drogues ha sigut esgrimit per la defensa de Chauvin com a veritable causa de la mort. L'autòpsia va determinar que, efectivament, Floyd havia pres fentanil i metamfetamina, però va concloure que havia mort a causa de l'asfíxia provocada per l'actuació de l'agent. Chauvin, que està acusat d'homicidi, assassinat en segon grau i assassinat en tercer grau, s'enfronta a una pena de fins a 40 anys de presó a causa d'aquests fets, que van generar una onada d'indignació als Estats Units davant la brutalitat policial contra els ciutadans negres i van impulsar el moviment Black Lives Matter.

stats