Estats Units

"No és part de la nostra ètica ni dels nostres valors", diu el cap de policia de Minneapolis sobre el cas Floyd

El cap policial diu que la manera com Chauvin va practicar la maniobra sobre el coll de Floyd "viola la política" del cos

2 min
El cap de policia de Minneapolis, Medaria Arradondo, testificant en el judici a Derek Chauvin pel cas de George Floyd.

BarcelonaLa maniobra que va practicar el policia Derek Chauvin, que va mantenir el genoll amb força durant més de 9 minuts sobre el coll de George Floyd el 25 de maig del 2020, no s'adequava a l'actitud del detingut ni a les circumstàncies de la detenció, en opinió del cap de policia de Minneapolis, Medaria Arradondo, que ha testificat aquest dilluns, en el sisè dia del judici contra Chauvin. El cap de policia ha deixat clar que la força utilitzada per Chauvin en cap cas va ser proporcionada i "va violar la política" del cos de policia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Un cop Floyd va deixar de resistir-se i es va mostrar angoixat i va intentar verbalitzar-ho, hauria d’haver-se aturat. Hi ha una raonabilitat inicial a l’hora d’intentar controlar-lo en els primers segons. Però un cop no hi havia resistència i el senyor Floyd ja no responia i ni tan sols es movia... Continuar aplicant aquest nivell de força a una persona que està de bocaterrosa i emmanillada a l’esquena no forma part de la nostra política. No forma part de la nostra formació i, certament, no forma part de la nostra ètica ni dels nostres valors", ha afirmat Arradondo.

El cap de policia ha insistit que els policies de la ciutat de Minneapolis estan entrenats per tractar els detinguts "amb respecte i dignitat". Tal com va quedar clar durant l'interrogatori, es permet fer una maniobra de "restricció pel coll" quan el detingut es resisteix fortament o suposa un perill per a la vida dels agents o d'altres persones, especialment la "maniobra contra el coll inconscient", que requereix més força en la pressió sobre el coll.

El cap de policia ha explicat que va veure per primer cop l'actuació a través de les càmeres de seguretat del carrer aquella mateixa nit, però que no va poder apreciar completament el que havia passat fins que no va veure també el vídeo gravat per un vianant, també aquella nit. Després d'haver-ho vist, creu que l'actuació de Chauvin "no és una desescalada", en al·lusió a la "política de desescalada" que s'ensenya als policies en el seu entrenament. "I quan parlem del marc de la santedat de la vida i quan parlem dels principis i valors que tenim, aquesta acció va en contra de l'entrenament que ens han donat", ha afegit.

Arradondo, que el 2017 es va convertir en el primer cap de policia negre de Minneapolis, va acomiadar Chauvin i els altres dos agents involucrats poc després de l'incident. El cap de policia també va confirmar que cap dels tres agents no va intentar reanimar George Floyd, tot i que "no van ser capaços de trobar-li el pols".

"Tot i que és absolutament imprescindible que els nostres agents tornin a casa al final del seu torn, volem assegurar-nos que els membres de la comunitat també tornin a casa. Per això, la sanitat de la vida i la protecció del públic han de ser la pedra angular de l'ús de la força dels agents de policia", ha dit Arradondo, que ha insistit que l'ús de la força ha de respondre a la conducta del detingut, sempre que indiqui que pot acabar ferint o fent mal algú.

Alhora, va indicar que el tipus de falta per la qual es va cridar els policies a detenir Floyd –haver pagat amb un bitllet fals de 20 dòlars– no és habitualment una falta que impliqui la detenció immediata de l'acusat per traslladar-lo a la presó.

stats